Analiza

Zašto se "euristi" boje populista ?

26.05.2017. 14:10, Slobodna tema: Ovo ne smije proći nezapaženo...

EU birokracija u Briselu, i njeni "priguzičari" u zemljama članicama, među koje jamačno spada i naš premijer, su počeli često i sa negativnom konotacijom koristiti izraze  "populizam, populista" tek kada se unutar EU-a počelo nazirati da pojedine zemlje i njeni političari ili državnici nisu zadovoljni kako se upravlja sa tom zajednicom, u kojoj bi tobože sve zemlje trebale imati pravo da izraze svoje nezadovoljstvo ako EU direktive diektno štete njihovim nacionalnim interesima.

Uporaba izraza 'populizam' u pežoravtivnom smislu počeo upotrebljavati od strane EU birokrata od momenta kada su Mađarska, Poljska, Engleska,...itd. počele sa svojim mišljenjima po pojedinim EU odredbama, počeli ići "uz nos" EU birokratima, koji očekuju sčugansku poslušnost od članica EU. Sukladno tome je i naš premijer, jedan od zakletih EU "priguzičara", uveo u domaću uporabu pojam "populizam i populisti" u pogrdnom smislu, za svakoga tko ne misli kao on, već koristi vlastitu glavu i vlastitu pamet.

Zaboravljajući da koristiti riječ "mačka" za lijepu curu, šatrovački govor, premijer koristi riječi "populizam i populista" umjesto riječi "demagogija i demagog", spuštajući se na šatrovački nivo razgovora i to još uz pogrešno korištenje pojmova. Jer pojmovi 'demagogija' i 'populizam' su dva pojma sa potpuno različitim značenjima. Narodski i jednostavno rečeno, demagog je LAŽOV, a populista je netko tko govori ono što narod misli, ali iz raznoraznih razloga ne govori javno. Da je tomu tako potkrepići sa nekoliko definicija, pri čemu značenje riječi 'demagog' nema potrebe šire elaborirati, budući da svatko zna da ona ne može imati nikakovo pozitivno značenje.

No pojam 'populizam' i 'populista', prema definicijama nekoliko istaknutih politologa, sociologa i jezikoslovaca ima slijedeća značenja:

-Ideologija koja dijeli društvo na dvije antgaonističke skupine, običan nbarood o korumpiranu eliti, i koja tvrdi da bi politika trebala biti izraz volje naroda !

-Populizam prožima ideja dobroga, poštenog i jednostavnog naroda, kojega su prevarile i izmanipulirale korumpirane, nekompetentne i međusobno umrežene elite !

-Idealan populistički politički sustav ideološki se približava izravnoj demokraciji u kojoj građani imaju poslednju riječ u donođenju svih najvažnbijih polkitičkih odluka !

Na osnovi tih definicija, reći nekome da je populista je pohvala, jer ukazuje na korumpiranost, nekompetentnost i međusobnu umreženost nenarodne elite. Jasno je da se premijeru Plenkoviću, "sinu" EU birokracije, ne svidi ništa što remeti njegovu sliku o samome sebi kao vrhovnom i nepogrešivom arbitru u svim stvarima. Za njega je izričaj "Za dom spremni" sumnjiv izričaj, jer po njegovoj demagoškoj filozofiji je dovoljno reći da - "radim u interesu svih građana Hrvatske" - a istovremeno raditi protiv interesa većine građana Hrvattske. Za njega je dovoljno demagoški izjaviti - "Ne štitim Todorića!"- a istovremeno dati Todoriću dovoljno vremena da uništi sve dokaze o svojim protuzakonitim radnjam. Za njega je dovoljno demagoški izjaviti - "Ne, odlučno kažem ne, građani Hrvatske neće plaćati Todorićeve dugove !", a istovremeno s Lex Agrokor praktično preuzeti sve Todorićeve dugove, i njihovo namirivanje svaliti na leđa poreznih obveznika.

Plenković nije populista, on je punokrvni demagog, jer mu nije drago ništa od toga što u definicijama populizma karakterizira populizam. Jer populisti ukazuju na ono što je loše, demagozi bez zazzora lažu narodu. Ono što je žalosno u nas, je činjenica da mediji, novinari, kolumnisti i komentatori, u papagajsko-majmunskom maniru, preuzimaju takvo iskrivljeno, lažno tumačenje pojmova populizam i populista, te veličajući i braneći demagoge (lažove9, masovno osuđuju populiste. A bolje je imati jednog populistu Bulja, nego deset demagoga poput Vrdoljaka ili Plenkovića ! jer populista ukazuje na loše ne obećavajući ništa, a demagog svjesno laže obećavajući bilo što !

5

Laci

Samo je glupost beskonačna

Bedževi

Interakcija

 
UČINIO -> 757 743 258 3,993
PRIMIO <- 1,006 238 72 2,454

Dostignuća

Vingd 1,250.00
Bodovi 268.3
Prijedlozi 23 6.00
Analize 459 1,216.00
Ankete 330

Ocjene


Komentari

Analiza

Zašto se "euristi" boje populista ?

26.05.2017. 14:10, Slobodna tema: Ovo ne smije proći nezapaženo...

EU birokracija u Briselu, i njeni "priguzičari" u zemljama članicama, među koje jamačno spada i naš premijer, su počeli često i sa negativnom konotacijom koristiti izraze "populizam, populista" tek kada se unutar EU-a počelo nazirati da pojedine zemlje i njeni političari ili državnici nisu zadovoljni kako se upravlja sa tom zajednicom, u kojoj bi tobože sve zemlje trebale imati pravo da izraze svoje nezadovoljstvo ako EU direktive diektno štete njihovim nacionalnim interesima. Uporaba izraza 'populizam' u pežoravtivnom smislu počeo upotrebljavati od strane EU birokrata od momenta kada su Mađarska, Poljska, Engleska,...itd. počele sa svojim mišljenjima po pojedinim EU odredbama, počeli ... više >

5

Laci

Samo je glupost beskonačna
 • 0
 • 0
 • 0
 • 0

Analiza

Priča o dva stada

20.05.2017. 22:21, Slobodna tema: Ovo ne smije proći nezapaženo...

Kad je Brane krenuo na fakultet u Zagreb znao je da će se često vraćati, znao je da će provoditi svako ljeto sa svojim prijateljima na svojoj omiljenoj plaži, a svaki Božić sa svojom obitelji, ono što nije znao jest da će se istinski vratiti tek pod stare dane.

Kako je prošlo doba obrazovanja tako je prošlo i radno doba u kojem je uspijevao slati ocu novac za vlastitu kuću na mirnoj periferiji svog malog mista. Kad se konačno vratio, brat mu je, kao poklon za useljenje, doveo uličnu rasvjetu pravo do njegovih vrata, razveselivši tako, ne samo brata, već i sve one koji su se nalazili između Branine kuće i posljednje žarulje ulične rasvjete. Pa ipak, najzanimljiviji dio ove priče događa se na  sljedećim lokalnim izborima kad su i HDZ i SDP tvrdili da su upravo oni zaslužni za rasvjetu, bez obzira na to što niti jedni niti drugi nisu bili na vlasti.

U malom mistu svatko o svakome sve zna, pa je tako i svatko znao tko je uličnu rasvjetu postavio, članovi HDZ-a i SDP-a, koji od svog malog mista ne mogu pobjeći, su to također znali, ali znali su i nešto više, znali su da im u njihove tvrdnje ama baš nitko ne može povjerovati, zašto su onda tu očitu laž izgovorili?

Osim što iz svog malog mista, iz njegove stvarnosti i njegovog mentaliteta, ne mogu pobjeći, članovi HDZ-a i SDP-a također ne mogu pobjeći od mentaliteta političkog stada čiji su članovi. U ovom slučaju mentalitet naših vodećih političkih stranaka neodoljivo podsjeća na basnu o žabi i škorpije, u kojem škorpija na sred rijeke ubode žabu i osudi oboje na smrt, i svoj čin opravda svojom naravi.

Ovu političku narav najbolje je opisao Željko Kerum, koji pod parolom 'Yes i can, again' ponovo juriša na fotelju gradonačelnika grada Splita, tvrdeći da je lako biti političar jer je dovoljno da pričaš, lažeš i mažeš. Kad se i ako se pobjedi na izborima, politički život postaje još lakši, jer se nijedno predizborno obećanje ne mora ispuniti, obzirom da to od njih ama baš nitko ne očekuje.

Danas je subota, i napokon uživamo u miru i tišini izborne šutnje. Političari će se napokon odmoriti od putovanja po gradovima i mjestima koja danas imaju jednak broj stanovnika kao nekad zaposlenih, i na koje stoga rijetko kad pomisle, a njihova politička stada od oblačenja u preuske ili preširoke crvene i plave majice, od raznih dočeka na kojima se puno plješće, snimaju selfiji pa čak i ljubi ruke. 

Sutra ćemo pak izaći na izbore, one lokalne s mirisom parlamentarnih, i birat ćemo političare koje, zbog svoje naravi, za nas ne mogu učiniti ama baš ništa ni na lokalnoj niti na državnoj razini. Političare od kojih narod baš ništa niti ne očekuje, već samo, sa svojom naravi dvaju stada, očekuje da pobjedi baš njihov vuk. Te koji će, poput žabe iz basne, i dalje naivno prevoziti preko rijeke, a oni će ih i dalje bosti svojom otrovnom žaokom.

Brane je uličnu rasvjetu do svoje kuče dobio prije puno godina, ali ni SDP ni HDZ u njegovom malom mistu još nisu slavili, zašto? Pa jer u Braninom malom mistu svatko o svakome sve zna.

Što nas onda zbunjuje na državnoj razini? Ima li nešto što ne znamo? Ili smo ipak svi žrtve vlastite naravi, pa nam je sudbina da u naša dva stada nastavimo blejati jedan protiv drugoga, dok nas škorpionska narav nastavlja bosti u beskrajnom nizu naših potonuća.

Ovo i nije neka analiza, i nije baš neki tekst, pa se od Barometra neću rastati bombastično kao Mac316, čije remek djelo i danas krasi prozorčić rezerviran za analizu dana, ali ću se ipak rastati s nadom da ću u životu upoznati još dobrih stvari kao što je bio Barometar.

6

5none5

Bedževi

Interakcija

 
UČINIO -> 555 61 37 1,278
PRIMIO <- 920 164 56 1,791

Dostignuća

Vingd 1,021.00
Bodovi 293.4
Prijedlozi 6 37.00
Analize 176 983.00

Od istog autora

Ocjene (3)


Respektira (3): Zagorec, Laci, Spektator


Komentari (11)


@Spek. Naravno da ću svraćati, ali kako stvari stoje, bojim se sve rjeđe 5none5 0 0 0


5none5, meni baš nisu tako "OČIGLEDNE" te naše pogrešne odluke ? Ako ti nije teško, molim te objasni te pogreške ? Laci 0 0 0


Jednostavno Laci, mogli smo odlučiti nastaviti pisati i zabavljati se unatoč svemu, umjesto toga odlučili smo čekati Godoa 5none5 0 0 0


Fali da se natječe da bi sebe i svoje jatake ZAUVIJEK dobro uhljebili. Nije to malo u doba besparice i nezaposlenosti, bolje od Irske ili Njemačke. Fale mi VeNLO Mac Spectator Laci & Co a VL nepovratno tone u crno žutilo primjereno trenutku/vremenu Zagorec 0 0 0


Hvala Zagorec na mišljenju, Pa, hajde da nastavimo kao d aje Sio...još ovdje među nama ! Pa dobro veli 5none5, čekamo Godoa...??? Ali i u tom čekanju se možemo zabavljati i pisati. Pa neka pukne kome se to ne svidi ?! The show must go...! Laci 0 0 0

Analiza

Priča o dva stada

20.05.2017. 22:21, Slobodna tema: Ovo ne smije proći nezapaženo...

Kad je Brane krenuo na fakultet u Zagreb znao je da će se često vraćati, znao je da će provoditi svako ljeto sa svojim prijateljima na svojoj omiljenoj plaži, a svaki Božić sa svojom obitelji, ono što nije znao jest da će se istinski vratiti tek pod stare dane. Kako je prošlo doba obrazovanja tako je prošlo i radno doba u kojem je uspijevao slati ocu novac za vlastitu kuću na mirnoj periferiji svog malog mista. Kad se konačno vratio, brat mu je, kao poklon za useljenje, doveo uličnu rasvjetu pravo do njegovih vrata, razveselivši tako, ne samo brata, već ... više >

6

5none5

 • 3
 • 0
 • 0
 • 11

Analiza

Propast Agrokora, prilika za Hrvatsku

18.05.2017. 11:38, Slobodna tema: Ovo ne smije proći nezapaženo...

Usprkos komentarima koji iskazuju svoj pesimizam u pogledu razvoja situacije s Agrokorom i ponajviše utjecaja neizbježne propasti Agrokora na hrvatsko gospodarstvo, a osobito na prehrambenu industriju, mišljenja sam da se tek sada otvara dugoročna povoljna perspektiva hrvatskog gopodarstva.

Iz zadnjih istupa Ante Ramljaka može se zaključiti da je vrlo vjerojatno bilo velikih nepravilnosti u iskazivanju bilance Agrokora. Iako je vjerojatno kreativno knjigovodstvo bilo prvenstveno usmjereno na pokušaj prikaza što boljih poslovnih rezultata kompanije kako bi se održao kakav-takav interes ulagača i banaka, ne može se isključiti niti izvlačenje novca mimo deklarirane dobiti, niti prikaz umanjenih poreznih obaveza. Naime, valja primijetiti da Agrokor, barem do početka otvorene krize, vjerojatno nije imao poreznih dugovanja, budući da u tom slučaju ne bi mogao povlačiti poticaje. No, s druge strane, poduzeća sama sebi obračunavaju porezne obaveze i na temelju tih obračuna porezna uprava nadgleda plaćanje. Uobičajeno je da porezna uprava periodički provodi kontrolu tih obračuna, što je u slučaju Agrokora izostalo navodno punih deset godina. Javna je tajna da porezni (ali i drugi) inspektori nisu smjeli niti prići Konzumu, a kamo li napraviti kakvu kontrolu. Dakle, sama činjenica da nije bilo evidentiranog poreznog duga u Poreznoj upravi ne govori ništa o tome je li postojao dug skriven u poslovnim knjigama Agrokora.

Agrokor je počivao na trulim temeljima i u trenutku kada su dugovi došli na naplatu bankrotirao bi preko noći da nije došlo do spasonosne akcije države. O potrebi spašavanja Agrokora lomit će se koplja još dugo pa i nakon što završi razdoblje moratorija. Ne postoji, naime, način da se eksperiment ponovi u promijenjenim okolnostima pa rezultat situacije u kojoj bi država dopustila slobodan pad Agrokora nećemo nikada saznati.

Agrokora je s takvim trulim temeljima, a zbog svoje veličine, već dulje vrijeme predstavljao velik rizik za Hrvatsku. Sve je više onih koji priznaju da su svi sve znali. Poduzimali nisu ništa. I dok je to za političare još i razumljivo (iako ne i prihvatljivo), jer oni se uvijek nadaju nekom čudu ili barem odugovlačenju problema do razdoblja nakon silaska s vlasti, ekonomisti su najviše zakazali. Kako oni zaposleni po raznim institutima i fakultetima tako i oni koji vode ili su vodili poduzeća koja su poslovala  Agrokorom, a da o onima koji su u Agrokoru bili zaposleni da i ne govorim. Svi su bili slijepi pokraj zdravih očiju i očito su bili uvjereni u čudo (nije to čudno budući da svaki profesor na EF ima svoju vlastitu ekonomsku teoriju).

Pa koji su to truli temelji srušili Agrokor? Za početak sada već svima poznata metoda zaduživanja širenjem gdje bi se dio dugova vraćao iz kredita dobivenog za akvizicije. Sjetimo se zatim da je Mercator na kraju kupljen za pola cijene dogovorene prilikom prvog pokušaja kupnje (srećom su ga Slovenci tada odbili prodati). Samo taj primjer pokazuje kakve su se „poslovne“ odluke donosile. Sprega s bankama koje su, kako piše današnji JL, davali Agrokoru poslovne informacije o svojim klijentima, Agrokorovim dobavljačima, kako bi ih mogao ucjenjivati zahtjevom da podignu kredit, a zatim dobiven novac u zamjenu za mjenicu predati Agrokoru. Time je Agrokor dobio potreban novac, a banke bi plasirale manje rizičan kredit kreditno sposobnom dobavljaču. Sprega s državom koja je tolerirala poziciju Agrokora kao vertikalno organiziranog poduzeća, čime je u stvari svaki hrvatski prehrambeni proizvođač mogao kupiti monopolsku poziciju u Konzumovim prodavaonicama. Sprega s državom koja je odgađala primjenu zakona koji nisu išli u korist Agrokoru ili ih nije provodila (zakon o faktoringu, obaveza plaćanje u roku od 60 dana), koja je kroz paradržavne institucije (HBOR) financirala Agrokor iako je već svima trebalo biti jasno da je Agrokor postao rupa bez dna. Sprega s političarima koji su zapošljavali svoju djecu i rođake u Agrokoru. Sve je to učinilo od Agrokora ne privatnu, već paradržavnu kompaniju. Kompaniju koja je po vlasničkoj strukturi i načinu odlučivanja bila privatna, ali koja bez sprege s državom nije mogla opstati.

Osim države, veliki dio krivnje za slom Agrokora snose i hrvatska prehrambena poduzeća. Lomit će se koplja u kolikoj mjeri se tu radilo o ucjeni, a koliko o obostranoj koristi. Tko je želio, mogao je već odavno vidjeti kako prolaze oni koje se suprotstave svemoćnom Gazdi. Gavrilovića godinama nije bilo na policama Konzuma, a javne prijetnje proizvođačima voća i povrća koji su željeli usporedno opskrbljivati i Lidl Gazda je zaprijetio izgonom. Oni koji su pristali na Agrokorove uvjete  danas su na rubu. Zanimljivo je da nijedna od prehrambenih tvrtki izvan koncerna nije u međuvremenu napravila nikakav iskorak u smislu smanjenja svoje izloženosti Agrokoru, a to bi za svakog pravog menadžera bio potez koji je uvjet dugoročnog opstanka tvrtke. Diona, koja je trebala biti konkurencija Konzumu, u vlasništvu nekolicine tvrtki iz prehrambenog sektora, neslavno je propala (zašto?). Treba zaključiti da u tim tvrtkama nije bilo pravih menadžera, već samo onih bez pokrića (a i diplome EF su sve više upitne).

Nakon svega iznesenoga, vidljivo je da Zdravko Marić ne može ne biti upleten u cijelu ovu priču. Ako i prihvatimo da nije odgovoran za Agrokorove financijske izvještaje, postavlja se pitanje kakav je to ekonomist, dapače doktor ekonomskih znanosti, koji ne prepoznaje ovakve anomalije u poduzeću u kojemu radi („svi su sve znali“). Pa i ako ga nije trebalo biti briga za to dok je radio u Agrokoru, kada je postao ministar financija njegova se situacija stubokom promijenila. Sva svoja saznanja morao je (a prisegnuo je zato pred Saborom) staviti na raspolaganje državi. Nije imao saznanja?  Isto kao da neurolog vidjevši pacijenta s gangrenom na ruci odmahne rukom kazavši: „Liči na gangrenu! Ali ja s time nemam ništa, nije na mozgu.“  i otpusti pacijenta bez preporuke za drugog liječnika.

Iako bi se još dosta toga moglo izreći, valja ovu lamentaciju privesti kraju. Zašto mislim da je propast Agrokora prilika za Hrvatsku? U kraćem razdoblju možemo bez obzira na ishod državnog upravljanja očekivati negativne efekte ove situacije. No, neminovnim raspadom Agrokora doći će do značajnog smanjenja već spomenutog rizika kojega je Agrokor predstavljao za državu. Zdravi segmenti Agrokora, a ima ih, nakon prodaje morat će puno samostalnije funkcionirati nego li do sada kada je plasman proizvoda kroz Konzum bio neupitan. Promjena menadžmenta tih kompanija je izvjesna i treba očekivati da će novi vlasnici postaviti puno kvalitetnije uprave. Isto se odnosi i na poduzeća izvan koncerna koja su sada zahvaćena krizom Agrokora. Da bi opstala, a nekima će to biti teže nego ovima iz sastava koncerna, budući da se Lex Agrokor na njih neposredno ne odnosi, morat će promijeniti poslovnu strategiju, a to u prvom koraku znači promijeniti nesposobnu upravu. Neka od tih poduzeća će možda propasti ili nestati u sadašnjem obliku,a sigurno je jedino da će se broj zaposlenih u cijeloj prehrambenoj industriji smanjiti. No, veliki uspjeh bio bi u kratkom roku održati ukupnu proizvodnju na sadašnjem nivou i to je jedini razlog zašto smatram da je Lex Agrokor možda bio dobar potez. Kažem možda, jer ne znam koje su sve moguće pravne posljedice toga zakona koje bi mogle pogoditi Hrvatsku.

U konačnici u tako promijenjenim okolnostima, bez pritiska Gazde i politike i sa sposobnim menadžmentom, prehrambena industrija mogla bi prodisati punim plućima, a pri tome povući za sobom i poljoprivredu čije su mogućnosti još posve neiskorištene. Osobno smatram hrvatske prehrambene proizvode u prosjeku kvalitetnijim od uvozne konkurencije, ali kako i viša cijena igra važnu ulogu, posao dobre uprave je naći način kako u očima kupca opravdati nešto višu cijenu.

Prilika za Hrvatsku znači mogućnost koja se otvara, a hoće li je Hrvatska stvarno i iskoristiti, ovisi o puno faktora, a najviše o nama samima, kako onima koji koriste svoje aktivno tako i onima koji koriste samo pasivno biračko pravo, a nisu izuzeti niti oni koji ga namjerno ne koriste. Stoga, niti crni scenariji, nažalost, nisu nemoguća opcija.

6

Spektator

Ex praemissis falsis, conclusio falsa.

Interakcija

 
UČINIO -> 325 75 8 453
PRIMIO <- 296 60 24 664

Dostignuća

Vingd 396.00
Bodovi 274.2
Prijedlozi 3 11.00
Analize 41 380.00
Ankete 206

Ocjene (5)


Respektira (4): RepopeR, Vlaho, viewer, 5none5


Slaže se (1): Laci


Komentari (28)


Pa viewer HVALA, samo si potvrdio ono što sam i ja rekao. A da u D baš svugdje ima samo automatiziranih linija, to baš i ne "drži vodu". Što će im onda gastarbeiteri koji nemju pojma što je Simatic ? A ako žališ Todorića, udijeli mu nešto ?! Laci 0 0 0


Spektator, na Barometar sam svratio radi svojh analiza. jer je na njemu bilo pravo mrtvilo već nekoliko mjeseci. Ugodno sam se iznenadio kad sam vidio imena Siouxice, Lacija i tvoje ime. Kad pročitam analizu - komentirat ću. Boljunac 0 0 0


Bravo Boljunac, pa makar i za komentare ! No cijeneći vaš raniji doprinos barometru.hr, upitao bih Vas što mislite, što je vaše mišljenje zašto je nastalo "pravo mrtvilo" ? Pišite i dalje Boljunac, dok netko kome smetamo ne ukine i sam barometar Laci 0 0 0


I meni je jako žao radi odlaska Siouxice sa uredničkog mjesta, no držim da to nije dovoljan razlog da prestanemo pisati i RAZMIŠLJATI, zar ne ? Imate li ideju zašto je Sio...otišla, i zašto je Večernjak ukinuo sponzorstvo ??? Laci 0 0 0


Super ideja,ali ne slažem se s detaljima iz argumentacije"trulih temelja",a i ta metafora navodi na potpuno krivi trag.Metafora odgovara ideolozima jer pojednostavljuje(omogućuje)njihov posao,a potpuno promašuje mulitidimenziju stvarnosti i života. RepopeR 0 0 0

Analiza

Propast Agrokora, prilika za Hrvatsku

18.05.2017. 11:38, Slobodna tema: Ovo ne smije proći nezapaženo...

Usprkos komentarima koji iskazuju svoj pesimizam u pogledu razvoja situacije s Agrokorom i ponajviše utjecaja neizbježne propasti Agrokora na hrvatsko gospodarstvo, a osobito na prehrambenu industriju, mišljenja sam da se tek sada otvara dugoročna povoljna perspektiva hrvatskog gopodarstva. Iz zadnjih istupa Ante Ramljaka može se zaključiti da je vrlo vjerojatno bilo velikih nepravilnosti u iskazivanju bilance Agrokora. Iako je vjerojatno kreativno knjigovodstvo bilo prvenstveno usmjereno na pokušaj prikaza što boljih poslovnih rezultata kompanije kako bi se održao kakav-takav interes ulagača i banaka, ne može se isključiti niti izvlačenje novca mimo deklarirane dobiti, niti prikaz umanjenih poreznih obaveza. Naime, valja primijetiti ... više >

6

Spektator

Ex praemissis falsis, conclusio falsa.
 • 4
 • 1
 • 0
 • 28

Analiza

Potvrđena teza da je bezobrazluk bezgraničan!

17.05.2017. 19:17, Slobodna tema: Ovo ne smije proći nezapaženo...

Einštein je svojevremeno izjavio da su svemir i glupost bezgranični, ali za svemir nije siguran u to. Članak U Nacionalu br. 995 od 16.svibnja 2017. u kome je objavljen ekskluzivni razgovor sa ivicom Todorićem, i osobama bliskim njemu, je potvrdio ovu Einšteinovu tezu, koju valja još samo dopuniti sa napomenom da je ivica Todorić potvrdio da ni bezobrazluk nema granica.

Jer u članku se otkrivaju „ključne poruke Todorićevih suradnika i osobnih savjetnika“, koji su tvrdili da prenose stavove samoga Ivice Todorića, glede ove „zavrzlame“ oko Agrokora. Ako prihvatima da je Nacional prenio samo izjave koje izražavju ono što „Gazda“ misli, onda je kristalno jasno da „Gazda“ ima mentalnih problema, ili je beskrajno bezobrazan, kada misli da su svi građani Hrvatske mentalno retardirani. Naime o čemu se radi.

Ivica Todorić smatra da smo svi mi blesavi pa ćemo povjerovati da j eu trenutku napuštanja Agrokora NA SVOJIM PRIVATNIM RAČUNIMA imao samo 20.700,00 kuna ?! Obzirom na brojnu obitelj čak bi trebali povjerovati da je bio socijalni slučaj ? No to nije kraj njegovog bezobrazluka. Tvrdi Ivica Todorić da RASPOLAŽE SVIM ODGOVORIMA TE DA IMA RJEŠENJA i za najosetljivije situacije koje tresu hrvatsku gospodarsku i političku scenu ?! Zar Ivica Todorić misli da u ovoj zemlji žive sami debili, koji nisu nikada čuli za pravilo koje glasi „onaj tko je uzrok problemu, nikada nije sposoban da riješi problem!“ ? A tko je uzrok ovom problemu sa Agrokorom, ako ne sam Ivica Todorić ?

Ivica Todorić nadalje tvrdi da „da se može nedvojbeno utvrditi ulaz i izlaz svake kune u Agrokoru!“ ? Bilo bi zanimljivo upitati ga može li se nedvojbeno utvrditi kako se na računu Agrokor projekt d.o.o. u 100 % -nom vlasništvu Ivice Todorića, koji je osnovao sa temeljnim kapitalom od 20 00 kuna, nakon kratkog vremena našlo 5 milijardi kuna ? Koji „izlaz“ novca iz Agrokora opravdava ovu transakciju ?

Ivici Todoriću se čini nevjerojatnim, prema vlastitoj izjavi, da predsjednik Sabora sa stranim bankama „razrađuje“ planove da se uništi jedan hrvatski poduzetnuik ?! Treba biti nevjerojatno bezobrazan i bezočno tvrditi da ga „netko“ pokušava „uništiti“, a istovremeno zanemarujući činjenicu da je on sam svojom pohlepom i neodgovornošću doveo Agrokor u situaciju u kojoj je danas.

A vrhunski bezobrazluk, koji se graniči sa luđačkim podcjenjivanjem pamti svih u Hrvatskoj, posim vlastite, Ivica Todorić tvrdi da  je imao plan  „sređivanja“ stanja u Agrokoru izlaskom Agrokora 2017. na IPO ?!  Prevedeno na „hrvatski“ to znači ponudio bi dionice Agrokora na tržištu dionica. narodski rečeno rasprodao bi Agrokor, pokupio novac i  'tutanj' prema kaliforniji, Bahamima ili Panami.

Smjena tri ministra MOST-a, posebno smjena ministra MUP-a Vlahe Orepića, i otezanje sa imenovanjem novih ministara, daje Ivici Todoriću i njegovim pomagačima vremena da unište svu kompromitirajuću dokumentaciju, i izrade falsificiranu dokumentaciju, za koju su već „ispekli zanat“, te im tako omogućuju da govore da se „zna put svake kune koja je ušla i koja je izašla iz Agrokora. I pri tome bi trebali povjerovati da se Plenkoviću treb avjejrovati „da se ne štiti Ivica Todorić !“. Pa ni otac Ante, zatvorska ptičica radi pronevjere milion a DM, n ebi g abolje štitiomod Plenkovića i njegove krnje Vlade.

Ali možda je od Ivičinog bezobrazluka još gore to da novinari za „Judune škude“ jeftino prodavaju svoju savjest i profesionalni dignitet, te tijekom cijelog intervjua/razgovora ne postavljaju pitanja koja bi se trebala postaviti, kao naprimjer, kako možete živjeti u Kulmerovim dvorima i podmirivati troškove režija i preživljavanja, kada na računu imate samo 20 700 kuna ???

5

Laci

Samo je glupost beskonačna

Bedževi

Interakcija

 
UČINIO -> 757 743 258 3,993
PRIMIO <- 1,006 238 72 2,454

Dostignuća

Vingd 1,250.00
Bodovi 268.3
Prijedlozi 23 6.00
Analize 459 1,216.00
Ankete 330

Ocjene


Komentari (1)


Ispričavam se za ovcaj tekst SVIM "zaljubljenicima" u LIK I DJELO ivice Todorića ! ja to nikada nisam bio, mada priznajem da sam jedno vrijeme mislio DA JE NAJMANJE LOŠ od svih naših tajkuna iz pljačkaške privatizacije. No pevario sam se. Laci 0 0 0

Analiza

Potvrđena teza da je bezobrazluk bezgraničan!

17.05.2017. 19:17, Slobodna tema: Ovo ne smije proći nezapaženo...

Einštein je svojevremeno izjavio da su svemir i glupost bezgranični, ali za svemir nije siguran u to. Članak U Nacionalu br. 995 od 16.svibnja 2017. u kome je objavljen ekskluzivni razgovor sa ivicom Todorićem, i osobama bliskim njemu, je potvrdio ovu Einšteinovu tezu, koju valja još samo dopuniti sa napomenom da je ivica Todorić potvrdio da ni bezobrazluk nema granica. Jer u članku se otkrivaju „ključne poruke Todorićevih suradnika i osobnih savjetnika“, koji su tvrdili da prenose stavove samoga Ivice Todorića, glede ove „zavrzlame“ oko Agrokora. Ako prihvatima da je Nacional prenio samo izjave koje izražavju ono što „Gazda“ misli, ... više >

5

Laci

Samo je glupost beskonačna
 • 0
 • 0
 • 0
 • 1

Analiza

5 miliona kn za DORH ! Zašto ???

11.05.2017. 16:31, Slobodna tema: Ovo ne smije proći nezapaženo...

Na sjednici Vlade premijer Plenković je predložio, a po mobičaju je usvojeno bez pitanja, da se DORH-u dodijeli 5 miliona kn, kao dokaz o „ozbiljnosti“ njegove Vlade, i valjda njega osobno, da se ispita da li je u poslovanju Agrokora bilo kakvih nezakonitosti u poslovanju, izradi izješća, bilanci i novčanih tokova. Plenković voli sve optuživati za populizam i demogogiju, ako se ne slažu sa njim, ili ako s eon ne slaže sa njima. No ovo je prvi puta u povijesti nove Hrvatske da se jednoj državnoj instituciji dodjeljuju posebna sredstva da radi svoj posao, za koji su u zakonskoj obvezi da ga rade, i za koji su im obezbijeđena sredstva u okviru državnog proračuna.

Nije poznato da su ikada MUP-u ili Sudstvu dodjeljivana posebna sredstva da rade svoj redoviti posao, koji su dužni raditi bez da ih se na to posebno „nagovara“ ili „potiče“.

Budući da premijer Plenković na sjednici Vlade nije rekao da je DORH zahtijevao da mu se dodjeljuju posebna sredstva da bi radio svoj posao, ova odluka premijera Plenkovića i same Vlade je veoma dvojbena u pogledu toga zašto se ta sredstva dodeljuju DORH-u. Premijer Plenković je naglasio da se time želi „poslata poruka“ građanima koliko mu je stalo da se rasčisti poslovanje u Agrokoru, glede eventualnih mogućih djela koja bi mogla biti razlog za pokretanje istražnih radnji glede odgovornosti nekih osoba i Agrokoru, bili vlasnika, bilo zaposlenika Agrokora.

No meni se čini da je premijer Plenković poslao upravo suprotnu poruku građanima. Naime umjesto zahtijeva da DORH radi svoj posao po službenoj dužnosti, savjesno i efikasno, ovo dodjeljivanje 5 miliona kn DORH-u, dovodi u pitanje i rad DORH-a, i namjeru premijera glede dodeljivanja tih 5 miliona kn. Ako se DORH-u mora posebno platiti da bi radio svoj posao, onda je jasno u kakvoj smo situaciji glede funkcioniranja „institucija države“, posebno DORH-a, MUP-a i Sudstva. Jasnije rečeno, premijer i Vlada ne vjejruju u to da DORH svoj posao radi savjesno i efikasno (čega se zapravo premijer plaši), bez da im se za to posebno plaća. No, ono što je vjerojatnije, a i logičnije je, da je premijer Plenković tih 5 miliona kn namijenio DORH-u zapravo za to da u poslovanju Agrokora i posebno Ivice Todorića, NE NAĐE NIŠTA inkriminirajuće na osnovi čega bi se mogli pokretati neki istražno/krivični postupci  protiv odgovornih osoba iz Agrokora ili protiv vlasnika Agrokora (zapravo potiče ih da ne rade svajesno). Ovo je zapravo gotovo poziv DORH-u da izradi izvješće u stilu izvješća o poslovanju kakve je naređivao Ivica Todorić da se rade u Agrokoru, tojest da DORH izradi izvješće, koje će reći da se u Agrokoru radilo sve po zakonu i najboljim poslovnim običajima, suglasno onima što se u EU smatra uobičajenim dobrim poslovnim običajima.

Ako Dorh nije po službenoj dužnosti pokrenuo nikakove radnje u svezi Agrokora, ili ako slučajno DORH smatra da bez financijske  „injekcije“ od 5 miiona kn ne može provjeriti što i kako se radilo u Agrokoru, da bi ga se dovelo u stanje koje ugrožava i gospodarsko financijski sustav države, onda je jasno da ovih 5 miliona kn nisu dati DORH-u radi toga da istraži što se sve i kako radilo u Agrokoru, već je dato zato da se NE ISTRAŽI ISTINA o Agrokoru i Ivici Todoriću.

Potpuno je jasno, da kako to narod obično govori –kakav otac takav sin, pa kako je Ante Todorić senior došao do funkcije generalnog direktora Agrokombinata pomoću KP Hrvatske, ni Ivica Todorić nije mogao doći do toga da postane ono nšto je postao, bez pomoći politike, političara i državnog aparata u Hrvatskoj nakon '90-ih. Otac mu je osuđen na četiri godine zatvora radi pronevjere 6 miliona njemačkih maraka u staroj Jugi, gdje je takva vrsta „poduzetništva“ ipak smatrala 'pretjeranom', a premijer Plenković vjerojatno smatra da u 'novoj' Hrvatrskoj, gdje funkcionira najprimitivniji i najgori oblik pljačkaškog neoliberalnog kapitalizma, sa osnovnom idejom funkcioniranja privatnog „poduzetništva“ da profit pripada vlasniku, a gubitak pripada državi, te zato nije umjesno  istraživati gdje su novci koje je vlasnik 'inkasirao' od banaka u vidu kredita, i 'uštedio' ne plaćajući dobavljače i povjerioce, pa je DORH-u dato 5 miliona kn da zapravo istražujući Agrokor i Ivicu Todorića, NE ISTRAŽUJE što je istina, već da nađe nekog „Pedra“ u nakom uredčiću Agrokora, koga će se okriviti da nije radio dobro svoj posao.

Da se na nekoj našoj kladionici otvori klađenje na to da li će Ivica Todorić, kao vlasnik i naredbodavac bez koga se ništa nije moglo događati u Agrokoru, biti okrivljen  za bilo što i biti procesuiran, koeficijent za klađenje bi vjerojatno bio 1000, a za to da neće biti okrivljen koeficijent bi bio vjerojatno 1. Osobno ne bih stavio ni 1 lipu na to da će Ivica Todorić biti okrivljen za bilo što, jer previše je onih koji su još živi, a dobro su profitirali od podrške Ivici Todoriću, pa ih on mogao „povući“ sa sobom da ako on „padne“ !

Vrijeme će pokazati što će se desiti, ali da Orešković i Plenković nisu „dovedeni“ da naprave od Hrvatske državu gdje je zakon jednak za sve, uopće nije upitno. Retorike Plenkovića u stilu „moja Vlada...“, „...samo ja nisam populist i demagog...“, „..ja ću vam objasniti sve u svezi EU, jer vi to ne razumijete...“, „...u koga ja imam povjerenje taj je neupitan...“, i konačno „kupovina glasova“ u Saboru, te plaćanje DORH-u da radi odnosno ne radi svoj posao, su najbolji indikatori kako je instruiran od strane onih koji su ga instalirali za šefa HDZ-a i potom za premijera. Uz ovakvu Vladu i ovakvog premijera velelešinari hrvatske države mogu mirno spavati, neka se pripaze samo „šibicari i kokošari“ !

5

Laci

Samo je glupost beskonačna

Bedževi

Interakcija

 
UČINIO -> 757 743 258 3,993
PRIMIO <- 1,006 238 72 2,454

Dostignuća

Vingd 1,250.00
Bodovi 268.3
Prijedlozi 23 6.00
Analize 459 1,216.00
Ankete 330

Ocjene (1)


Respektira (1): bereza


Komentari (20)


Nisam siguran 5none5 na čiji to put misliš i tko bi trebao preispitati svoju mpamet, ali svejedno bih te upitao konkretno: što misliš ZAŠTO smo pretali niti AKTIVNI ? Žap mio je Sio...ali nije vraga da je radi nje prestala aktivnost ? Ili ipak ? Laci 0 0 0


ipak! 5none5 0 0 0


sad ja i ti Laci imamo svoj blog ;) 5none5 0 0 0


dobre stvari treba njegovati i održavati,, na taj "put" sam mislio 5none5 0 0 0


i na našu kolektivnu pamet sklonu odustajanju 5none5 0 0 0

Analiza

5 miliona kn za DORH ! Zašto ???

11.05.2017. 16:31, Slobodna tema: Ovo ne smije proći nezapaženo...

Na sjednici Vlade premijer Plenković je predložio, a po mobičaju je usvojeno bez pitanja, da se DORH-u dodijeli 5 miliona kn, kao dokaz o „ozbiljnosti“ njegove Vlade, i valjda njega osobno, da se ispita da li je u poslovanju Agrokora bilo kakvih nezakonitosti u poslovanju, izradi izješća, bilanci i novčanih tokova. Plenković voli sve optuživati za populizam i demogogiju, ako se ne slažu sa njim, ili ako s eon ne slaže sa njima. No ovo je prvi puta u povijesti nove Hrvatske da se jednoj državnoj instituciji dodjeljuju posebna sredstva da radi svoj posao, za koji su u zakonskoj obvezi ... više >

5

Laci

Samo je glupost beskonačna
 • 1
 • 0
 • 0
 • 20

Analiza

Kako nas spasiti od nas samih?

11.05.2017. 13:11, Slobodna tema: Ovo ne smije proći nezapaženo...

Pekle su se kokice ovih dana i pratile saborske rasprave s većim entuzijazmom nego utakmice hrvatske reprezentacije na svjetskom prvenstvu. Skupljale su se obitelji poslije večere, ne kako bi pogledali premjeru najnovijeg holivudskog blockbustera ili omiljenu tursku sapunicu u kojoj svaki pogled govori više od tisuću riječi, već večernji dnevnik, sa svim sažecima i komentarima najnovijih saborskih spletki, najnovijih prestrojavanja, prebrojavanja i provala političkih i osobnih vjerodostojnosti koje izazivaju mučninu, te najnovijih instant i jednokratnih saborskih većina. Naši su nam dobri i dragi političari, koje smo s ponosom birali, prekratili ovo tmurno proljeće svojim dogodovštinama kako bi što bezbolnije preživjeli kašnjenje serije Game of Thrones, jer, unatoč turističkoj sezoni pred vratima, svi znamo da Winter Is Coming.

Dvije godine političke nestabilnosti, za koje možemo zahvaliti probuđenoj svijesti hrvatskog birača i njegovoj potrazi za nekim trećim putem, donijele su Hrvatskoj rast BDP-a, pad vanjskog duga i rast zaposlenosti. U proteklim desetljećima „političke stabilnosti“ koje su se odlikovale velikim vođama i demokratskim diktaturama jakih stranaka s čvrstom saborskom većinom, ostvarivala su se proročanstva Brune Bušića koja možda jesu, a možda i nisu, izrečene 1975 u nekoj gostioni u Frankfurtu na Majni, „…Svak nas je krao i potkradao, a najteže će biti kad nas naši budu krali i prodavali svjetskim jebivjetrima i makro lopovima. Navalit će na nas velika ptica grabljivica. Tada će biti najveće i nerješivo pitanje - kako nas tada spasiti od nas samih?".

Da je Ustavni sud dozvolio održavanje referenduma na inicijativu Željke Markić o zabrani predizbornog koaliranja, danas bi u saboru situacija bila puno jasnija, imali bi „čistu“ i jaku desnicu, „čistu“ i jaku ljevicu, te zahvaljujući njihovoj sprezi s gospodarskim kriminalom i velikom europskom „pticom grabljivicom“, jak Most i Živi zid, bez kojih nitko ne bi mogao sastaviti većinu i oformiti Vladu. U takvim uvjetima ne bi HSS pred svake izbore razbijao glavu pitanjem hoće li mu željenih pet mandata u saboru osigurati ljevica ili desnica, niti bi HNS svojih desetak mandata dogovarao sa SDP-om već s hrvatskim biračima, ako ikako mogu (a ne mogu). Bio bi tako otvoren put za novu, Hrvatskoj nepoznatu vrstu demokracije, demokracije u kojoj bi se političari morali pomiriti s izborom birača, demokracija u kojoj bi konsenzus bio nametnuta nit vodilja i gdje bi svi svakog držali na kratkoj uzici iz vlastite koristi, umjesto da se saborskim šibicarenjem prekraja volja birača a vlastiti interesi predstavljaju kao državnička politika mudrih vođa stranaka.

U takvim uvjetima ne bi Plenković skupio hrabrosti da izbaci Mostove ministre zbog, u politici, totalno apstraktnog pojma kolegijalnosti, brišući iz Vlade samu pomisao o demokraciji konsenzusa, koju institut glasovanja u Vladi predviđa. Ne bi Plenković skupio hrabrosti za svoju skandaloznu odluku kako  "u predizborno vrijeme neće biti istražnih radnji" u slučaju Agrokor, i tako zabrani Državnom odvjetništvu rad na najvećoj gospodarsko-koruptivnoj aferi u hrvatskoj povijesti.

HDZ i Plenković ne vode 3:0 protiv oporbe zato što su zaštitili Marića, zadržali većinu u saboru i instalirali Jandrokovića za njenog predsjednika, HDZ i Plenković vode 3:0 protiv cijelog hrvatskog naroda, jer su ovim igrokazom zaštitili „Gazdu“ i svoju koruptivnu vezu s njim. Zaštitili su HNB, kojem je zločesti Most želio poslati reviziju, štiteći tako europsku monetarnu politiku, a naravno i vlastitu koruptivnu vezu s bankom koja nije Hrvatska, a još manje narodna. I na kraju zaštitili su Državne arhive i vlastitu koruptivnu povijest u njima, jer iako su morali podržati zakon zbog svojih birača, sam zakon će provoditi bez upliva Mosta, a Državne arhive na samim vratima će štiti Nina Obuljen koja će, svakog slučajnog namjernika i neželjenog posjetioca gađati svojim mobitelom.

Kako se zaštiti od nas samih kad to niti jedna slobodarska i revolucionarna Francuska ne uspijeva, pa od dva zla bira veće u liku globaliste, bilderberga i investicijskog bankara s fetišem na bakice Emmanuela Macrona, čovjeka koji je svoja životna uvjerenja i basnoslovnu zaradu stekao u Rothschildovoj banci, upravo kao što je Marić svoja u Agrokoru. Kako se zaštiti s premjerom koji preferira plagijatore i financijske mutikaše naspram znanstvenika svjetskog glasa Ivana Đikića,. Kako spasiti domovinu od redovitog lošeg političkog izbora koju se nameće? Ako ne upravo kao i protekle dvije godine, da prestanemo birati stabilnu Vladu i stabilnu saborsku većinu! Zar taj recept nije pomogao i Belgiji i Italiji, a već dokazano i Hrvatskoj? Da prestanemo stvarati velike vođe od ljudi koji to zapravo nisu, niti imaju kapaciteta da to ikad budu, i taj teret jednostavno ne mogu podnijeti, pa kad im slava udari u glavu, kao na primjer Plenkoviću zbog predugog pljeska na Malti, i kad im vlastita pamet postane preteška, jednostavno se strovale nazad u kaljužu iz koje su iznikli.

Prošle godine, onako pred izbore, postavio pitanje, tko uistinu želi vladati državom koju čeka teška dužnička godina? Ispostavilo se da žele svi! Što zbog vlastite samodopadnosti, što zbog kronične neodgovornosti stečene odgojem u partijskom sistemu „lako ćemo“. U međuvremenu problemi su se samo multiplicirali, dotakla nas je INA i Agrokor, ali i tko zna čija želja, naredba ili „potreba“ da se, tko zna kojim novcem, kupi i borbena eskadrila. Danas pak imam dojam da nitko ne želi vladati, osim onih koji u tom procesu ne preuzimaju nikakvu odgovornost, koji su došli na tko zna čijim listama, koji su sabor vidjeli sad i tko zna kad će opet, i onima kojima se uistinu nije lako odreći saborske plaće i njenog svetog radnog vremena. Tko uistinu želi vladati dok nas trese kriza Agrokora? Koncerna čija vjerojatna propast prijeti mnogim političkim glavama i rejtinzima stranaka koje u to vrijeme budu na vlasti. Tko zbog toga uistinu želi srušiti Vladu, kad nakon lokalnih izbora (i u razumnom roku) bude dokazivala svoju saborsku većinu predlažući nove ministre? Tko je u oporbi toliko lud da želi izbore prije ljeta 2018 godine kad bi se trebala znati sudbina i Agrokora i Todorića i svih političara kojim ovaj gospodarski skandal prijeti? Nije li bolje SDP-u da, u slučaju opasnosti, ponudi HDZ-u još kojeg Sauchu? Da u ovim trenucima zadrži svoju mirnu i sigurnu manjinu? Uostalom za Lex Agrokor nisu digli ruke, a vrlo dobro znaju da se nitko ne bi bolje proveo ni s njihovim prijedlogom o stečaju.

Za sada je jedino sigurno da nam je Igra prijestolja pred vratima, ali koga briga za njenu „zimu koja dolazi“, kad nam dolazi usred vrućeg ljeta. Za sve ostalo pobrinut će se hrvatski glasač (ako bude pametan), glasujući za svakog po malo, pa nek se političari misle kako dalje, i neka rade svoje predstave dok mi zbog njih pečemo kokice.

6

5none5

Bedževi

Interakcija

 
UČINIO -> 555 61 37 1,278
PRIMIO <- 920 164 56 1,791

Dostignuća

Vingd 1,021.00
Bodovi 293.4
Prijedlozi 6 37.00
Analize 176 983.00

Od istog autora

Ocjene (5)


Respektira (4): Grugru, Laci, Cro-Magnon, Spektator


Slaže se (1): Laci


Komentari (23)


HR koja ce birati izmedju Plenkovica i Mrsica (oprosti Bero), je neusporedivo bolja nego dok je birala izmedju Milanovica i Kosor/Karamarka. Takodjer, nastup Ramljakasinoc na TV je nesto potpuno novo u HR. Cro-Magnon 0 0 0


Nakon sto se prikupe dokazi i brojke, onda stisnite Todorica i tko mu je vec drzao lojtre, i to bez milosti. Ideja da se nekoga prvo javno lincuje, zatvori uz TV kamere, pa tek onda traze kakvi-takvi dokazi (Bandic) je populizam i anarhija. Cro-Magnon 0 0 0


Apsolutno se slažem, da je nastup Ramljaka nešto do sada neviđeno u nas ! Imam dojam da je čovjek O.K., no toliko puta sam se već razočarao u političare, da mi je više teško vjerovati da je netko od njih O.K., ali pošto Ramljak nije do sada bio u Laci 0 0 0


politici, možda je drugačiji pa mu se može vjejrovati ?! daj Bože da je tako. A "grintavcima" u Saboru se 1000% slažem s tobom. Većin anjih sramoti i sebe, i Sabor i državu, i one koje su ih birali. Možda bi stvarno mogao da se donese neki Lex Laci 0 0 0


zastupnik, po kojem bi svako tko želi biti zastupnik mora proći IQ test i položiti test iz Logike?! Jer neki lupetaju nemajući pojma o onome o čemu govore ili žele govoriti. I ja mislim da smo blizu slaganju, dapače čak mislimo isto-uglavnom ! Laci 0 0 0

Analiza

Kako nas spasiti od nas samih?

11.05.2017. 13:11, Slobodna tema: Ovo ne smije proći nezapaženo...

Pekle su se kokice ovih dana i pratile saborske rasprave s većim entuzijazmom nego utakmice hrvatske reprezentacije na svjetskom prvenstvu. Skupljale su se obitelji poslije večere, ne kako bi pogledali premjeru najnovijeg holivudskog blockbustera ili omiljenu tursku sapunicu u kojoj svaki pogled govori više od tisuću riječi, već večernji dnevnik, sa svim sažecima i komentarima najnovijih saborskih spletki, najnovijih prestrojavanja, prebrojavanja i provala političkih i osobnih vjerodostojnosti koje izazivaju mučninu, te najnovijih instant i jednokratnih saborskih većina. Naši su nam dobri i dragi političari, koje smo s ponosom birali, prekratili ovo tmurno proljeće svojim dogodovštinama kako bi što bezbolnije preživjeli ... više >

6

5none5

 • 4
 • 1
 • 0
 • 23

Analiza

Kakav otac, takav sin ?!

10.05.2017. 14:13, Slobodna tema: Ovo ne smije proći nezapaženo...

Samo neinformiranom, i nezainteresiranom promatraču će se "saga" o Agrokoru činiti samo kao gospodarski problem sa reperkusijama na gospodartsvo države, na zaposlenost u državi odn. nezaposlenost u državi, i na sudbinu zaposlenika u Agrokoru i kod malih dobavljača.

Svatko tko ima interesa, vremena i mogućnost da se malo, samo malo detaljnije posvijeti "čitanju" ove "sage", veoma brzo će postati jasno da se iza gospodarskog aspekta skrivaju ili prikrivaju i znatno ozbiljniji aspekti "bespuća društvene zbiljnosti". Jedna od prvih, a možda čak i najvažnijih aspekata odn. pojava koja se nedovoljno jasno uočava u svezi sa "sagom o Agrokoru" je u našem poratnom društvu gotovo općenito, kao nešto normalno  prihvaćena pojava da se ni od koga, ni za što ne zahtijeva da ima prethodno dokazanu stručnost, uspješnost i poštenje u radu, prije nego što se netko prihvati neke dužnosti, posla ili funkcije, ili ga se postavi da obavlja neki posao ili funkciju.

Najozbiljnija poslijedica takve "filozofije" je da se neprekidno žalimo na političare, govorimo da su SVI ISTI, a mediji nas uvjeravaju da imamo takvu Vladu i državnu upravu kakvu ZASLUŽUJEMO! I tako slijedom te "filozofije" u nas se na funkcijama "vrte" godinama, gotovo stalno, ista imena, iz istih stranaka, za koje je očito da nisu imali, pa i dalje nemaju prethodno dokazanu stručnost, uspješnost i poštenje u obavljanu povjerenog mu posla ili funkcije. Koliko je razorno djelovanje takve "filozofije" može se najbolje uočiti, kada se medijskom indoktrinacijom, i 'govorancijama' "elitnih" političara, promiče teza da je najvažnija STABILNOST Vlade, bez obzira što je prethodno dokazala da nije ni struična, ni uspješna, pa ni poštena u svojim postupcima !

I kakve veze ima prethodno rečeno sa "sagom Agrokor" ? Pa veoma očitu i jednostavnu. naš, i ne samo naš, narod ima dvije izreke koje se prikladne u tumačenju te veze. Naime narod kaže-"Jabuka ne pada daleko od stabla!" i -"Kakav otac, takav sin!". U slučaju Agrokora, u isključivom vlasništvu Ivice Todorića, valja znati manje poznatu činjenicu, da je njegov otac Ante Todorić, početkom '70-ih bio osuđen na četiri godinne zatvora radi gospodarskog kriminala, tojest pronevjere 6 miliona njemačkih maraka iz Agrokombinata, gdje je bio generalni direktor, pa se Agrokombinat pod teretom dugova ubrzo urušio ! No nakon što je Ante Todorić senior, bio miljenik ondašnje vlasti, bolje rečeno Partije, on i njegov sin Ivica  su postali miljenici i Tuđmana i vlasti u novoj Hrvatskoj, pa je Ivici Todoriću bilo omogućeno ono što nikom drugom nije, te se Agrokor širio kao nijedno drugo poduzetništvo u Hrvatskoj, te se desilo gotovo isto kao Agrokombinatu Ante Todorića seniora. Novca nigdje, a Agrokor se urušava kao Agrokombinat u svoje vrijeme. Drugo vrijeme, ista sudbina ! Kakav otac,  takav sin, pokazalo se da naš narod ima pravo. razlika je samo u tome što je sin pametniji od oca, pa se nije zadovoljio sa pišljivih nekoliko milijuna, već je vjejrojatno sklonio na sigurno oar milijardi.

Drugi aspekt odnosno pojava, koja zaslužuje pozornost je činjenica da se potvrdila sumnja u to da zakoni nisu u ovoj današnjoj Hrvatskoj isti za sve, već se primjenjuju selektivno, već prema tome tko je čiji miljenik ili štićenik. Pri čemu je jasno da običan narod nije ničiji ni miljenik, ni štićenik, već ga politika i vlast smatra nužnim zlom, bez kojega ne bi mogla funkcionirati, budući da se ne bi imalo koga oporezovati, uhićivati, kažnjavati i slati u tuđe ratove kao "topovsko meso". običan građanin biva kažnjavan ako n eplati TV pretplatu, a Ivici Todoriću se ne dešava ništa ni ako izda mjenicu bez pokrića na stotine miliona. Običnog građanina se ovršuje za 200 kn duga, a Ivicu Todorića se ne ovršuje niti za dug od 46 mlrd kuna !

Treći aspekt odnosno pojava, koju prešućuju i mediji i politika, je činjenica da je Agrokoru odnosno Ivici Todoriću dopuštano ono što nikome drugome u ovoj zemlji nije dopušteno, a to je dobivanje kredita bez provjere valjanosti jamstava, izdavanje mjenica bez pokrića, izrada lažnih izvješća o poslovanju i završnih računa, i transferiranje novca u inozemstvo pod sumnjivim okolnostima. Ako je Agrokor d.d. u Hrvatskoj u 95,2 %-nom vlasništvu neke nizozemske tvrtke, čiji je 100 %-ni vlasnik Ivica Todorić, onda je jasno da nešto silno "smrdi" u zemlji Hrvatskoj.

Četvrti aspekt odnosno pojava u svezi "sage Agrokor" je činjenica da se bjelodano pokazalo da politika i velekorupcija, te velekriminal idu ruku pod ruku, jer se inače ovo sve sa Agrokorom, ne bi moglo desiti. Sada je jasno svakome tko misli svojom glavom, da su u Hrvatskoj politika, državna vlast, financijski sektor, te inspekcijske, istražne i sudske institucije neraskidivo umrežene sa korupcionaštvom i gospodarstvenim kriminalom na "višim razinama", a da se strogoća "vježba" samo na sitnoj ribi, "šibicarima" i "kokošarima".

Sve političke floskule o tome da se lex Agrokorom i općenito, ne štiti Ivica Todorić  već zaposlenici i poslovanje, su dimna zavjesa, za otklanjanje pažnje sa merituma stvari, a to je poslovanje na način radi čega je Todorić senior bio osuđen na četiri godine zatvora. Agrokor, njegovi zaposlenici, njegovi dobavljači i njegovo poslovanje se moglo zaštiti i na način da se radi zaštite državnih interesa i radi nezakonitosti u poslovanju, Ivica Todorić uhiti, liši vlasništva nad Agrokorom, i povede krivični postupak protiv njega, a Agrokor vodi dalje, kao što ga sada vodi povjerenik Ante Ramljak. Suluda je pretpostavka da banke i povjerioci ne bi htjeli dalje poslovati sa Agrokorom, ako on ne bi bio u vlasništvu Ivice Todorića, budući da je svima njima jasno da je ivica Todorić i doveo Agrokor u ovu situaciju nesolventnosti. No za to treba državničke hrabrosti i odlučnosti da se prekine sa klijentelizmom i zaštitom velekorupcionaštva, i velekriminala! No ova Vlada nema ni potrebne odlučnosti, ni potrebne hrabrosti, a ni potrebne doze odgovornosti i poštenja prema građanima, da se razračuna sa ivicom Todorićem i svima onima, koji su mu omogućili da radi ovako kako je radio.

Nazivati situaciju Agrokora "teškoćama" u poslovanju, "složenoj" situaciji, spletom "okolnosti" uslijed "lihvarskih" kredita i uslijed "preinvestiranosti, je nedopustivo izbjegavanje ukazivanja na meritum problema, a to je činjenica da KAKAV OTAC, TAKAV SIN, i da se to nije uočilo, akceptiralo i sukladno tome na odgovarajući način spriječilo da se ne razvije do ovih razmjera, koji ugrožavaju čak i stabilnosr cjelokupnog hrvatskog gospodsarstva. Situaciju čini još težom činjenica da nema nikakave garancije, da u nas osobe s raznim naslijednim ili kasnije razvijenim devijantnim ponašanjem, ne mogu doći do raznih funkcija, sve do najviših razina vlasti ili gospodarstva, te trajno nanijeti tolike štete Hrvatskoj, od koje se neće moći oporaviti dugo, ili čak nikada više. Primjera za to ima dosta u svijetu, u državam gdje vlast, korupcija i kriminal idu ruku pod ruku, a građani nemaju snage i nisu organizirani tako da prekinu situaciju u kojoj se od poštenog rada jedva preživljava ili umire, a od raznih oblika nepoštenja živi dobro, čak predobro.

Stabla koja nose "trule" plodove valja sasjeći u korijenu, a na "sinove" loših očeva valja obratiti posbenu pozornost, i ne dopustiti im da "kopiraju" svoje očeve ! Nazovite to nekom vrstom lustracije ako želite, ali bez toga se nećemo moći osloboditi "truleži i trulih plodova". A poslednja događanja u hrvatskom Saboru, i "govori" premijera su pokazali da se sve jasnije pokazuju znaci "trulenja" u obnašanju državničkih funkcija u nas !

5

Laci

Samo je glupost beskonačna

Bedževi

Interakcija

 
UČINIO -> 757 743 258 3,993
PRIMIO <- 1,006 238 72 2,454

Dostignuća

Vingd 1,250.00
Bodovi 268.3
Prijedlozi 23 6.00
Analize 459 1,216.00
Ankete 330

Ocjene (2)


Respektira (2): 5none5, Spektator


Komentari (7)


A što se tiče AT, zanimaju me odgovori na dva pitanja: je li frizirao izvješća i koliko je novca zahvaljujući tome prebacio na svoj osobni račun. Očito su Mostovci oko toga imali neka saznanja, a hoće li se to nakon svega istražiti tek ćemo vidjeti Spektator 0 0 0


Bravo Spektator ! Sinekure, sinekure, sinekure ...korupcija, korupcija, korupcija...su modus operandi naše politike, pa se o dobrobiti društva ne brine nitko, a najmanje premijer ! Laci 0 0 0


Mimogrede, prod pretpostavkom da Ivica Todorić nije gluplji od negdanjeg Mister 10%, rekao bih da je na osobne račune todorića izvučeno minimum 5 mlrd kuna. Laci 0 0 0


Ovih 5 mil. kn koje je Plenković dao za istragu sam spreman opravdati ako služe za analizu tijeka opranog novca po cijelom svijetu. Spektator 0 0 0


Da, po cijelom svijetu, jer Ivica Todorić nije spremio novac u slamaricu ili čarapu ! No bojim s eda taj novac nije dat za to, već za stvaranja "dimne zavjese" dok se Todorići ne sklone na sigurno ! Ili budu opravdani lažiranim izvješćem DORH-a. Laci 0 0 0

Analiza

Kakav otac, takav sin ?!

10.05.2017. 14:13, Slobodna tema: Ovo ne smije proći nezapaženo...

Samo neinformiranom, i nezainteresiranom promatraču će se "saga" o Agrokoru činiti samo kao gospodarski problem sa reperkusijama na gospodartsvo države, na zaposlenost u državi odn. nezaposlenost u državi, i na sudbinu zaposlenika u Agrokoru i kod malih dobavljača. Svatko tko ima interesa, vremena i mogućnost da se malo, samo malo detaljnije posvijeti "čitanju" ove "sage", veoma brzo će postati jasno da se iza gospodarskog aspekta skrivaju ili prikrivaju i znatno ozbiljniji aspekti "bespuća društvene zbiljnosti". Jedna od prvih, a možda čak i najvažnijih aspekata odn. pojava koja se nedovoljno jasno uočava u svezi sa "sagom o Agrokoru" je u našem ... više >

5

Laci

Samo je glupost beskonačna
 • 2
 • 0
 • 0
 • 7

Analiza

Karaplenkovićev poučak

08.05.2017. 14:43, Slobodna tema: Ovo ne smije proći nezapaženo...

Ponavljanje situacije u kojoj Premijer i Vlada dolaze u nerazrješivu, praktički nepreMOSTivu situaciju ni nakon cijele godine mandata ima svoje korjene u karakteru stranačkih uzusa (stanju i stupnju demokracije unutar stranaka), ali i stanju političke kulture cijelog društva. Posve je sigurno da je ja pa ja politika čelnika stranaka koji dobijaju iznimnu unutarstranačku moć ono presudno što je dovelo do ovakvih situacija.

Nije to od jučer, međutim ono što je dobro jest to da se takva situacija više ne cementira za cijeli mandat nego izlazi na vidjelo i vapi za korekcijom. To je pozitivno, premda je količina tzv političke nestabilnosti koja se generira doista loša. Ipak bolje je to nego cementiranje i odlazak krivim putem daleko.

Problem kod Plenkovića je taj što nije baš dobro shvatio temelje uspjeha na parlamentarnim izborima koje je predvodio u kratkom roku nakon što je preuzeo HDZ. Pripisao ga je sebi i svome uglancanom, mladom, obrazovanom i uljudnom liku, a ne istinskoj želji i nadi naroda i prije svega svog izbornog tijela da se iz gliba doista izađe. Prvi pravi test u tom smislu bio je izbor ministara. Izbor ministara odjednom je postao personalizirana stvar Premijera i tu smo činjenicu mogli otrpjeti, ok, jasno on je mandatar i on doista ima pravo okružiti se ljudima s kojima će moći (dobro) raditi. Samo nek dobro radi. Nije se to sve dobro ni posložilo, a već je doša o prvi izazov. Najava, poraza na arbitraži INE s MOLom. Najava reotkupa INE, ali i žalbe na arbitražnu odluku čini se bila je isključivo u funkciji medijske kontrole štete i prebacivanja spina s obzirom na početne ideje i prethodne stavove oko same arbitraže i možebitnih izgleda u tom procesu, a zbog kojih je i došlo do sukoba s prethodnikom. Iza svega ostao je muk. Elementarna matematika iza predložene operacije nije štimala i jednostavno je ostao ne samo dojam nego stvarnost da je sve bilo obično crnilo kako bi se zamutilo vrlo ružnu situaciju da je arbitraža izgubljena, te da će po logici stvari biti izgubljena i druga.

U međuvremenu realizirana je ideja da se visoko uznapredovale podjele u društvu spram događanja još od 2sv rata riješe osinivanjem Povjerenstva za suočavanje s prošlošću gdje bi se u te rasprave uključili najizvrsniji i najugledniji ljudi kojima bi se to povjerenje ukazalo. Dobili smo još jedan dokaz koji je u potpunoj suprotnosti s pravilima u npr mojoj struci (inženjer, inženjerski pristup) da se problem rješava tako da ga se isjecka, i rješava pojedinačno manji po manji komadić umjesto da ga se okrupnjava i/ili odlaže za kasnije.
Premijer (ili oni koji su smislili ovo rješenje) ne vide ili se prave potpuno slijepi na činjenicu od kuda dolaze poticaji za eskalaciju podjela u društvu, tko se njima korsiti i zbog čega se sve to radi. Oni ne vide što se događa i kako je to štetno nego se u raspirivanje tih podjela pristaju još više uključiti. Pri tome se ne libe u to uključiti i naše najuglednije ljude. Umjesto da je obrnuto, Vladine akcije jedini smisao mogu imati da se ti ljudi od uključivanja u takvo što zaštite. Jednostavnim uskraćivanjem državnih novaca i kulturne podrške medijima koji takve ljude sustavno maltretiraju i medijski likvidiravaju. Sjetimo se samo slučaja nedavno preminulog Slobodana Novaka.

Slučaj potpore obnovljivim izvorima energije još je jedan od takvih slučajeva gdje se pogodovalo energetsko/financijskoj mafiji koja je preko bivše Milanovićeve Vlade uspjela ishodovati ekstra/turbo prava, koja je bilo vrlo teško povući bez vrlo ozbiljnih posljedica. Plenkovićeva Vlada je to riješila tako da je defacto za ustupke toj mafiji smanjila PDV, a vratila ga iz sektora turizma. Ovo je teški presedan u načinima rješavanja problema. Umjesto da se odlučno obračuna s bivšom korumpiranom garniturom i vrlo odlučno resetira energetsku situaciju, pristupilo se trulom kompromisu, koji je u nastavku još pokušao arbitrirati i cijenu plina.

Zatim je tu i takvu Vladu koja sve pomalo zataškava, odgađa i zabašuruje došlo da mora doista odlučno djelovati. Već i prethodni opisani slučajevi zahtijevali su gomilu odlučnosti i hrabrosti, ali kada je u pitanju bila najveća hrvatska tvorevina onda je ta odlučnost doista došla do izražaja. Ponovo smo vidjeli da zapravo nema nikakvih problema s zakonodavstvom kada doista treba biti odlučan. Zadnji put takva odlučnost, timing, fokusiranost viđena je kod famoznog Lex Perković. Svaka sličnost je samo simbolična. Da se razumijemo, ja se slažem s dosad učinjenim vezano uz Agrokor i nisam protivnik do sada učinjenih koraka (uz dakako limitirani skup informacija kojima kao sitni špekulant raspolažem). No djelovanje vezano uz Agrokor puno je ozbiljniji proces nego što je bila ova početna i prva reakcija. Netko tko upravlja ovim procesom ne može ili bi trebao puno minucioznije upravljati ukupnim procesima u svojoj Vladi nego je to pokazano. Stabilnost takve Vlade jednostavno ne može spasti na slučajnost spram sudbine čovjeka kao što je npr Saucha. Gospodin Premijer je dužan osigurati stabilnost svojim činjenjem ili nečinjenjem kad je to potrebno kako bi obuzdao i primjereno upravljao i opravdanim i neoprevdanim izazovima koji su pred njim. Nije pitanje koliko će njegov ego ili integritet njegovog autoriteta biti doveden u pitanje, već je pitanje kako će konkrene odluke utjecati na ukupna događanja. Svjetina je povodljiva i lako ju je manipulirati, Premijer je sjajno elaborirao načine i konkretne situacije u kojima se toradi. To nije od jučer, ni kod nas ni drugdje, gdje se vidimo i puno dalekosežnije odluke o sudbinama naroda donose uz medijima i drugim tehnikama izmanipulirana javna mišljenja. To je i upozorenje da se još pažljivije nego ikad prije valja odnositi prema javnosti, a napose prema vlastitom izornom tijelu.

Ne može se ili je jako teško usporediti Karamarka i Plenkovića, zbog osobnog govorničkog stila i načina komuniciranja. Ja osobno imam određenu protestnu dozu simpatije prema introvertiranom načinu komunikacije jer ga preziru medijski djelatnici, u čijem svijetu je on pravo bogohuljenje i predmet sprdnje, a u mom inženjerskom koje je orijentirano na stvarno rješavanje i stvarni rad sasvim primjereno. Meni je to fenomenalno jer njih uništava, a promovira stvarni odnos, a ne samo medijski i finirani. Karamerko dolazi iz oprative i posve je razumljivo da je štur na jeziku i zahvalna tema jedino za Pervana i društvo (legendarna montaža s Karamarkom https://youtu.be/oziNIRWQ37I).

Na kraju samo misao o tome da smatram da je Plenković još na samom početku propustio urediti stvari koje će mu dogoročno omogućiti stvarnu stabilnost njegove Vlade. Propustio je od HDZa doista odmaknuti prišmajhlanu folklornu "tvrdu" desnicu oličenu u vrtnim patuljcima Tepeš, Čorić,.., na način da umjesto nje u puni pogon stavi autentičnu stranačku strukturu koja je još od Sanadera minorizirana, stavljana u drugi plan i prepuštana medijskom reketu, na uštrb tehnokratske, EU i nazovi emancipiranog dijela stranke. Pravi državnik takve stvari ne radi samo zbog pukog osiguranja svoje vlasti (premda i to dobro dođe), već zbog ideje vodilje zbog koje na vlast i dolazi. Plenković takve (državne) ideje očigledno nema, ili mu je ipak u drugom planu, da je ima ona bi mu bila prva i sve bi podredio njoj, tako i ovo. Plenković je zapravo taj koji dezvolio i tolerirao označavanje Hasanbegovića kao ekstremno desnog jer je pristao na takav govor. Držati se Pupovca, kao što je to zbog ratnih i mirnoreintegracijskih potreba radio Tuđman, bez i jedne državne svrhe osim sulude političke avanture koja će posve sigurno rezultirati još poraznijim rezultatima na svim društvenim razinama doista je promašena politika. Čeka se šamarčina na lokalnim izborima za Zagreb, koja će puno toga razjasniti.

Jedini nevjerojatan fenomen jeste da je do sada HDZ u svojim frakcijskim srazovima i tektonskim preslagivanjima vlast uglavnom gubio. Sada vidimo da se izgleda događa suprtno. Raštimavanjem HDZa oni vlast polako osvajaju. Uspije li dvojac Esih - Hasanbgović u zagrebu pomrsiti račune Bandiću, mi bi imali situaciju iz mokrih HDZoviskih snova da su svi najvažniji centri u njegovim rukama (a oni na vrhuncu previranja).

3

RepopeR

..i hvala za sve one ribe.

Bedževi

Interakcija

 
UČINIO -> 262 44 48 1,180
PRIMIO <- 111 17 12 231

Dostignuća

Vingd 124.00
Bodovi 81.8
Analize 37 121.00
Ankete 20

Ocjene (6)


Respektira (4): 5none5, Spektator, Cro-Magnon, IDujas


Slaže se (2): Grugru, Laci


Komentari (8)


Potpuno se slazem s vasim vidjenjem stavke "obnovljiva energija". Daleko bi bilo jeftinije to prekinuti, platiti kaznu, te onda dobro procesljati cijelu pricu. I zbog pravde, i zbog iznosenja na cistac nacina djelovanja SPD/HNS Vlade. Cro-Magnon 0 0 0


Odlična analiza. Spektator 0 0 0


Uf, hvala RepopeR, hvala IDujas, hvala Cro magnon, hvala Spektator, kako bi rekli Iljf i petrov-"Led je krenuo !", ekipa se polako ponovno javlja ! Ako pratite tisak i TV, vjerojatno vam je jasno da ste vi iz barometra.hr bolji analitičari od Laci 0 0 0


od većine "etabliranih" anakitičara iz tiska i sa TV ! Pa zato unatoč odlasku Sio... i otkazivanja Večernjaka kao sponzora, barometar.hr treba i dalje podržati, jer je jedino mjesto gdje se ne misli "šefovom" glavom, i gdje je jasno da ne mislimo Laci 0 0 0


svi isto, ali MISLIMO, i ne pišemo po nečijoj zapovjedi za "judine škude", kao neki novinari ! U to ime pozdrav cijeloj ekipi ! Laci 0 0 0

Analiza

Karaplenkovićev poučak

08.05.2017. 14:43, Slobodna tema: Ovo ne smije proći nezapaženo...

Ponavljanje situacije u kojoj Premijer i Vlada dolaze u nerazrješivu, praktički nepreMOSTivu situaciju ni nakon cijele godine mandata ima svoje korjene u karakteru stranačkih uzusa (stanju i stupnju demokracije unutar stranaka), ali i stanju političke kulture cijelog društva. Posve je sigurno da je ja pa ja politika čelnika stranaka koji dobijaju iznimnu unutarstranačku moć ono presudno što je dovelo do ovakvih situacija. Nije to od jučer, međutim ono što je dobro jest to da se takva situacija više ne cementira za cijeli mandat nego izlazi na vidjelo i vapi za korekcijom. To je pozitivno, premda je količina tzv političke nestabilnosti ... više >

3

RepopeR

..i hvala za sve one ribe.
 • 4
 • 2
 • 0
 • 8

Analiza

Gospodo, a gdje su novci ?!

07.05.2017. 13:21, Slobodna tema: Ovo ne smije proći nezapaženo...

Ovih dana, kada je situacija u Agrokoru uzburkala cijelu hrvatsku javnost, hrvatsku politiku i hrvatsko gospodarstvo, postavljena su mnoga pitanja i protupitanja, optuživalo se i desno i lijevi, znakovito je da samo jedno pitanje nije postavljeno: GDJE SU NOVCI ?

Naime u situaciji kada Ivica Todorić 100%-ni vlasnik tvrtke Agrokor projekti d.o.o., koja je 100%-ni vlasnik tvrtke ADRIA GROUP Holding B.V.-Nizozemska, koja pak ima 95,52% vlasništva u kompaniji Agrokor d.d., što praktično znači da je Ivica Todorić  osobno 95,52%-ni vlasnik kompanije7koncerana Agrokor d.d., ali se u toj situaciji NITKO ne pita , bar ne javno: Gospodine Todoriću, a gdje su novci ?

Vlasnika kompanije/koncerna koja ima 49 mlrd kuna godišnjeg prihoda, i vjerojatno više od 45 mlrd kuna duga, i koji je novac prema nekim informacijama sklonio u Nizozemsku i Panamu, a dug ostavio da rješava hrvatska država, valjalo bi hitno, dok ne nestanu dokazi koji bi ukazivali na njegovu ulogu u ovoj, možda najvećoj „pljački“ u povijesti nove Hrvatske, privesti na „informativni“ razgovor, koji bi trebao trajati, dok se ne razjasne svi nejasni detalji, kao naprimjer to kako je moguće da Ivica Todorić osniva tvrtku Agrokor projekti d.o.o. 2011.godine sa temeljnim kapitalom od 20 000 kuna, a da ta tvrtka u 2014.godini podnosi izvješće o neaktivnosti, a da već 2015. godine Ivica Todorić povećava temeljni kapital s 20 000 kuna na 5,3 mlrd kuna, te da se u bilanci tog društva prikazuje nematerijalna imovina u iznosu od 9,65 mlrd kuna ???

Ne ulazeći u detalje kolanja novca unutar Agrokor d.d., što je analitičar lista 7DNEVNO detaljno objasnio, jedini logičan zaključak je da je Ivica Todorić izvlačio novac iz Agrokora d.d.  za sebe preko računa svoje nizozemske tvrtke. Osobno sam bio siguran da je Ivica Todorić najmanje 10% od prikazanog duga Agrokora d.d. izvukao iz tvrtke za sebe, i eventualno članove obitelji, što bi iznosilo nekih cca 4,5 mlrd kuna, no  analitiča lista 7DNEVNO sada to procjenjuje i na nešto više. Takođe se u listu 7DNEVNO navodi da nije Ivica Todorić prvi „naš“ poduzetnik koji je izmislio prelijevanje novca iz društa u društvo, a potom na račun offshore kompanija –Karisma Resorts mInternacional S.A. Panama, i Adria Group Holding B.V. Nizozemska, pri čemu je Todorić imao veliku podršku Zdravka Marića,koji je sve do 2016. bio zaposlenik Agrokora d.d., na mjestu izvršnog direktora za strategiju tržišta i kapitala, kome su tehnike izvoza novca u offshore kompanije bili jedna od specijalnosti.

Svatko tko želi da se detaljnije upusti u način poslovanja i izvlačenja novca iz Agrokor d.d.-a, a pogotovu DORH i USKOK, mogu to učiniti veom abrzo i veoma efikasnno, PRATEĆI TRAG NOVCA ! Jer poslujući sa godišnjim prihodom od 49 mlrd kuna, ne plaćajući dobavljače, i plaćajući zaposlenicima znanto manje plaće od onih koje isplaćuju tvrtke sličnog profila u nas, ne otplaćajući redovito kredite, te vjejrojatno ne plaćajući ili neredovito plaćajući obveze prema državi, MORA se razriješiti dilema GDJE SU NOVCI ? Novci koji su uprihodovani, u najvećoj „zlatnoj koki“ Agrokora d.d., čak svakodnevno u čistom cash-u, novci koji su uprihodovani a nisu plaćeni za isporučenu robu dobavljačima, i novci koji su trebali biti namijenjeni otplati uzetih kredita ???

Plenković se bahato, i pokazati će se lažno, „zakljinjao“ : „ Ne, kažem čvrsto i odlučno, da hrvatski građani neće vraćati dugove Agrokora“, tvrdeći da ON neće štititi kriminal ako ga je bilo u Agrokoru, istovremeno štiteći osobu koja bi najbolje mogla svjedoćiti o kriminalu u Agrokoru.

Gospodine Plenkoviću, gospodo iz Vlade, gospodo iz MUP-a, DORH-a, USKOK-a, krenite tragom jednostavnog pitanja i razjasnite hrvatskom narodu GDJE SU NOVCI ? Pri tome budite sigurni da oni NISU kod hrvatskog naroda, ali će najvjerojatnije biti NAPLAĆENI od hrvatskog naroda, kako to već biva od '90-ih naovamo ! Ne učinite li to, nitko vam ne može garantirati da neće sam narod krenuti da potraži odgovore na to pitanje, ali tada bi „letjelo perje“ na sve strane. Jer neke možeš varati stalno, mnoge možeš varati dugo, ali NE MOŽEŠ SVE VARATI STALNO ! Plenković i vladajući političari su trenutačno u fazi varanja mnogih !

5

Laci

Samo je glupost beskonačna

Bedževi

Interakcija

 
UČINIO -> 757 743 258 3,993
PRIMIO <- 1,006 238 72 2,454

Dostignuća

Vingd 1,250.00
Bodovi 268.3
Prijedlozi 23 6.00
Analize 459 1,216.00
Ankete 330

Ocjene (1)


Respektira (1): bereza


Komentari (10)


Novinar 7Dnevno nije dobro procitao ni razumio bilancu Agrokor projekti d.o.o. Ne radi se o materijalnoj imovini vrijednoj HRK 9.69mlrd vec o financijskoj imovini koja se vecinom odnosi na dionice u Adria Group BV. Radi se o transakcija financiranja MrWonderful 0 0 0


Agrokora od strane PIK holdera (ugoavno fondovi) prilikom akvizicije Mercatora koja je isla preko nizozemske tvrtke koja ja vlasnik Agrokora. MrWonderful 0 0 0


Mr.Wonderful, komentar ti je "wonderful", but...ostaje ipak bez odgovora pitanje -Gdje su novci ? Silni novci koje je Ivica Todorić dobio od banaka, fondova, i indirektno neplaćenjem dobvaljača ??? Neki čak tvrde da cijeli Agrokor ne vrijedi Laci 0 0 0


toliko koliko je dužan svim bankama i povjeriocima ?! Uostalom navodno se čak niti n ezn atočno koliko Ivica Todorić duguje ???!!! lažna izvješća, lažne bilance, lažna knjiženja, izvlačenje novca Agrokora iz Hrvatske, što tu novinar nije razumio? Laci 0 0 0


Nije razumio da se u Agrokoru i sa Agrokorom Ivica Todorić poslovao "anđeoski čisto i pošteno" ? I da Plenković ne brani i štiti Ivicu Todorića ??? Ma dsjmo...! No možda će umirovljenici kopajući po kontejnerima naći taj "nestali" novac ?! Laci 0 0 0

Analiza

Gospodo, a gdje su novci ?!

07.05.2017. 13:21, Slobodna tema: Ovo ne smije proći nezapaženo...

Ovih dana, kada je situacija u Agrokoru uzburkala cijelu hrvatsku javnost, hrvatsku politiku i hrvatsko gospodarstvo, postavljena su mnoga pitanja i protupitanja, optuživalo se i desno i lijevi, znakovito je da samo jedno pitanje nije postavljeno: GDJE SU NOVCI ? Naime u situaciji kada Ivica Todorić 100%-ni vlasnik tvrtke Agrokor projekti d.o.o., koja je 100%-ni vlasnik tvrtke ADRIA GROUP Holding B.V.-Nizozemska, koja pak ima 95,52% vlasništva u kompaniji Agrokor d.d., što praktično znači da je Ivica Todorić osobno 95,52%-ni vlasnik kompanije7koncerana Agrokor d.d., ali se u toj situaciji NITKO ne pita , bar ne javno: Gospodine Todoriću, a gdje su ... više >

5

Laci

Samo je glupost beskonačna
 • 1
 • 0
 • 0
 • 10

Analiza

„Sveti Andrej“ i „anđeoska“ trojka Glasnović, Esich, Saucha!

04.05.2017. 20:35, Slobodna tema: Ovo ne smije proći nezapaženo...

Saborsko glasovanje o povjerenju („Agrokorskom“) ministru Zdravku Mariću, prethodna rasprava o toj temi, i Plenkijeva konferencija za tisak nakon glasovanja, je pokazala u „punom sjaju“ svu bijedu hrvatske politike, hrvatskih političara, hrvatske Vlade i hrvatskog Sabora.

„Ljudi to vide, ljudi to vide“-ponavljao je papagajski „sveti Andrej“, premijer Plenković, koji je najumišljeniji premijer koju je Hrvatska ikada imala (ali koji funkcionira po principu „Titel ohne intellektuelle Mittel“), smatrajući da SVI moraju vidjeti ono što on vidi, ili bi morali vidjeti mada to što ON vidi ne postoji, te neprestano ponavlja „...to narod mora shvatiti i razumjeti...“ ! A svi vide i svi shvataju i razumiju da je njegov ministar Zdravko Marić  u, najblaže rečeno, moralno-etičkom sukobu interesa  kao nedavni Todorićev izvršni  direktor zadužen za prezentaciju Agrokora  svima onima od kojih traži kredite, tvrdeći u Saboru da Zdravko Marić NIJE ZNAO NIŠTA o prezaduženosti Agrokora, i o izdavanju menica bez pokrića ? I svi vide i shvataju, pa i razumiju,  da Zdravko Marić  nije napustio desetorostruko veća primanja u Agrokoru za toliko puta manju plaću ministra u Plenkijevoj vladi, iz altruizma prema Hrvatskoj i hrvatskom narodu, već  iz razloga koje svi vide samo Plenki ne. Dapače Zdravko Marić, kao predsjednik nadzornog odbora HABOR-a odobrava Agrokoru  više stotinu milionskih kredita, znajući da se oni neće nikada naplatiti od Todorića, i znajući da HABOR nije osnovan za financiranje  privatničkih pohlepa Todorićevog tipa. Ako je prof.dr.sc.Ivan Lovrinović  sa EFZG, smatrao da Zdravko Marić  nije vrijedan povjerenja da bude ministar finacija, nakon što je javnost saznala za stanje u Agrokoru, a Plenković se „usuđuje“ čak i njemu tvrditi da tu nema sukoba interesa, onda je jasno i očito, s jedne strane njegov nedostatni IQ, a s druge ogromna narcisoidnost i umišljenost da samo ON zna ISTINU, a svi drugi ništa ne shvataju.

No, Plenković može za sebe smatrati što god želi, pa konačno određene ustanove su pune onih koji si zamišljaju da su neki Napoleoni, Apostoli ili Anđeli, ali svi izvan tih ustanova  znaju zapravo dobro s kim imaju posla. No nažalost dva puta po 75 zastupnika hrvatskog Sabora zaista nisu vidjeli ništa, nisu shvatili ništa, i nisu razumjeli ništa, pa su dopustili da Zdravko Marić ostane i dalje ministar financija, na opće zadovoljstvo stanovnika Kulmerovih dvora. 150 odraslih ljudi, mnogi i sa zvučnim titulama, nisu si našli u sebi dovoljno snage da ovu farsu o tome da je Zdravko Marić stručan, vrijedan, predan državi i narodu, te bezgrešan glede prošlih i budućih veza sa Todorićem, prekinu izglasavši mu nepovjerenje. Nije Zdravu Mariću izglasano nepovjerenje, ali Plenković nije sposoban shvatiti i razumjeti, da mu NIJE izglasano ni povjerenje. Pametnom i moralnom čovjeku to bi bilo dosta da se zahvali  na fotelji i vrati raditi za Gazdu kao kućni financijski savjetnik.

Kakvi su nam saborski zastupnici uglavnom znamo već 27 godina, ali znamo da ipak tu i tamo ima među njima ljudi sa nepotkupljivim osobnim integritetom. No ovaj puta se desilo da smo bili svjedoci nečemu što se zaista nije očekivalo, bar ne od tih osoba, da teško razočaraju one kojo su ih svojim glasovima doveli do mjesta u časnom Saboru Hrvatske.

A radi se o 'trojci' Glasnović, Esich, Saucha.

Ako generala Glasnovića nekako i možemo razumjeti, jer nije htio ići protiv svog ljubljenog HDZ-a, a nije htio ići ni sa omrznutim SDP-om, pa se prije glasovanja o povjerenju Zdravku Mariću izgubio iz sabornice, mnogi građani Hrvatske, koji su ga do sada smatrali  časnim čovjekom, koji drži do svoje riječi, biti će razočarani njegovim ponašanjem  poput „anđelčićem“ u službi  sveznajućeg „Svetog Andreja“.

Za razliku od generala Glasnovića, Bruna Esich je svojim glasovanjem  u korist Zdravka Marića, izgubila svoju „političku nevinost“, kojom se kitila u javnosti, pa se priključila  onima za koje narod govori –ma, svi su isti ! promjenivši 'preko noći' mišljenje o tome kako će glasovati, držim da će puno ljudi promijeniti svoje mišljenje o njoj, i priključila onima koji misle da su političari, a za koje narod kaže da se bave najstarijim zanatom  na svijetu.

Treći „anđelčić“ u službi sveznajućeg „Svetoga Andreja“ postao je Tomislav Saucha, bivši SDP-ovac, koga je „ruka Svetog Andreja“  predala u ruke pravde, i došao spašavati Zdravka Marića. I on, i Plenković traže da povjerujemo da se Sauchi preko noći prosvijetlio um, pa je uvideo da nema „grijeha“ u Zdravka Marića, te ga treba podržati.

Da su ova trojica glasovala onako kako bi se moglo očekivati na osnovi njihovog dosadanjeg  nastupa u javnosti, Zdravku Mariću, a time i Plenkoviću bi bilo izglasano nepovjerenje, no ovako se „slavi“  i sve „puca od veselja“ u kućama Plenkovića, Zdravka Marića i Ivice Todorića, dok se Martina Dalić  veseli uz njih, smijući se „kao ... na brašno“.

Nakon ovoga za očekvati je slijedeće ako novinari budu imali dovoljno smijelosti da istražuju događanja, i priopće ih javnosti: General Glasnović će dobiti, na prijedlog premijera, najviše hrvatsko  odlikovanje, ako ga još nema, te nagradu za životno djelo u stvaranju Hrvatske države. Bruna Esich će dobiti neku lukrativnu funkciju u državnom aparatu, ili negdje daleko od Hrvatske u RH diplomaciji. Tomislavu Sauchi će biti dokazano da nije potpisao niti jedan putni nalog, nije nigdje putovao, nije nikome naredio da napiše putni nalog za nekoga, te da je nepravedno optužen i maltretiran, pa će mu se dodijeliti prikladna kompenzacija za pretrpljene duševen boli i patnje.

Većina koja će to eventualno pročitati će reći-Pa tko bi odbio takve ponude za jedan bezvezni glas u Saboru ? Malo tko ili nitko !

I upravo radi takvog razmišljanja u Hrvatskoj, nam je tako kako nam je, i neće biti bolje, jer samozvane „rodoljubne pametnjakoviće“ plenkovićevskog tipa, biramo na izborima ponovno i ponovno, dopuštajući im da sve one koji vide, koji shvataju, i koji razumiju što nam rade, nazivaju populistima i demagozima, a istovremeno nema većih demagoga nego što su oni sami.

Dok se Todorići veselo smiju svima nama i šire u svom Kulmerovom Domu, pod zaštitom hrvatske vlasti, a narodu se zabranjuje da za svoj  Dom bude spreman, ovdje neće biti boljitka i sreće za narod hrvatski i lojalne građane Hrvatske. Ali će i dalje biti dobro za 'jamatore', 'todoričiće' i 'pupavce', jer su za sada „lažnjaci“ IN, a pravi domoljubi OUT !

5

Laci

Samo je glupost beskonačna

Bedževi

Interakcija

 
UČINIO -> 757 743 258 3,993
PRIMIO <- 1,006 238 72 2,454

Dostignuća

Vingd 1,250.00
Bodovi 268.3
Prijedlozi 23 6.00
Analize 459 1,216.00
Ankete 330

Ocjene (5)


Respektira (3): Vlaho, Emigrant, Cro-Magnon


Ne slaže se (2): Alumnus, Cro-Magnon


Komentari (35)


ip Todorić,ali i svi mi žrtve smo slogana"Kupujmo hrvatsko".To je ono štetno kumulirano kroz ohoh godina sad došlo na naplatu.Ne može se oko takve ideje graditi ozbiljan posao,to može biti intimno pitanje svakog pojedinca kad ima pokriće,ali ne moto. RepopeR 0 0 0


@MrWond ja se s tobom u opisu dosadašnjeg stanja slažem(o spašavanju Agr,..),ali držim i da je prostor za buduće razne kriminalne radnje ovime jako otvoren,te izražavam svoj pesimizam da ćemo to teško izbjeći.Ovo što Slo želi(upravljati/ograničiti RepopeR 0 0 0


iznos kapitala)je uRH ustavna kategorija čl.49.,tako da je jasno da Slo želi uzurpirati privatno vlasništvo jer Mercator u Sl nije baš usporediv,s Agrokorom u Hr u pogledu državnog interesa da bi se takvo privatno vlasništvo ograničavalo prema čl.50. RepopeR 0 0 0


Todorić žrtva ??? Repoper stvarno si nevjerojatan ! Sa milijardama na privatnim računima u inozemstvu, sebi i članovima obitelji , zaista je pitanje da li će imati za kruh i vodu ???!!! Ako misliš da nije tako, onda si supernaivac ili član klana Laci 0 0 0


¨Igor Mandić u intervjuu za većrnjakov Obzor kaže:: "Trebalo bi strijeljati sto velikih kapitalista u Hrvatskoj, koji su pokrenuli pljačku ove države, i iznijeli iz nje stravične milijarde ! ". Osobno se slažem s time ! Grubo je, ali efikasno ! Laci 0 0 0

Analiza

„Sveti Andrej“ i „anđeoska“ trojka Glasnović, Esich, Saucha!

04.05.2017. 20:35, Slobodna tema: Ovo ne smije proći nezapaženo...

Saborsko glasovanje o povjerenju („Agrokorskom“) ministru Zdravku Mariću, prethodna rasprava o toj temi, i Plenkijeva konferencija za tisak nakon glasovanja, je pokazala u „punom sjaju“ svu bijedu hrvatske politike, hrvatskih političara, hrvatske Vlade i hrvatskog Sabora. „Ljudi to vide, ljudi to vide“-ponavljao je papagajski „sveti Andrej“, premijer Plenković, koji je najumišljeniji premijer koju je Hrvatska ikada imala (ali koji funkcionira po principu „Titel ohne intellektuelle Mittel“), smatrajući da SVI moraju vidjeti ono što on vidi, ili bi morali vidjeti mada to što ON vidi ne postoji, te neprestano ponavlja „...to narod mora shvatiti i razumjeti...“ ! A svi vide i ... više >

5

Laci

Samo je glupost beskonačna
 • 3
 • 0
 • 2
 • 35

Analiza

Tko su heroji, a tko su lešinari Hrvatske ?

01.05.2017. 20:06, Slobodna tema: Ovo ne smije proći nezapaženo...

Nekom gotovo nevjerojatnom slučajnošću, ili uredničkom nesmotrenošću, dana 1.svibnja 2017. na HRT1 je u 18.10 sati prikazan dokumentarni film - Tvornica je naša!, o naporima zaposlenika ITAS-a iz Ivanca da ne dopuste upropaštavanje tvornice po poznatom hrvatskom privatizacijskom receptu. Priča o tome je toliko poučna u pogledu prikaza tipičnog načina 'lopovske' privatizacije pomoću sprege privatnih interesa, politike i državnih institucija, sve do same Vlade RH, te o istini o tome tko voli Hrvatsku, hrvatsko gospodarstva i pošteni rad da bi se zaradio "kruh svagdanji" za svoju obitelj, i održalo na životu hrvatsko gospodarstvo, na korist hrvatske države, općeg dobra i radi vlastite egzistencije poštenim radom.

Tko nije gledao emisiju može mu biti žao, ovdje ne želim prepričavati cijelu emisiju, samo ću ukratko reći da se radi o tome da je ITAS, ivanečka tvornica alatnih strojeva, sa uhodanom suradnjom sa inozemnim i domaćim kupcima, po takozvanom "uhodanom" hrvatskom pretvorbeno-privatizacijskom modelu, prvo doveden u vještački izazvanom stečaju, prodan "za kunu" privatniku, kome nije bio interes proizvodnja već rasprodaja imovine tvornice, pa kada su radnici, mada su radili, prestali dobivati plaću, uvidjeli kuda sve to vodi, odlučili ne dopustiti uništavanje tvornice, koja ima i kupce i kvalitetne proizvode  za izvoz, rekli su -Tvornica je naša!, nećemo dopustiti njenbo uništavanje, počela j e'borba' za tvornicu, koja se konačno završila time, da je danas ITAS jedina hrvatrska tvornica u 100 %-nom vlasništvu svojih zaposlenbika po modelu takozvanog ESOP-a, tojest zaposleničkog dioničarstva.

Bilo je potresno gledati kako se, uz 'asistenciju' državnih institucija, pokušavalo uništiti ITAS u korist privatnih interesa, i kako su zaposlenici spremni braniti tvornicu i posao od "lešinara" koje sem vlastitog probitka, ništa drugo ne interesira. Branili su tvornicu, ne dopustivši razvlačenje opreme, štrajkom glađu i pravnim sredstvima, te konačno kao jedini u Hrvatskoj uspjeli u tome.

Zašto uopće to spominjem ? Spominjem to jer se Plenković  zakleo na to da se u pitanju Agrokora NEĆE DIRATI u "svetost" Todorićevog vlasništva, u vlasništvo čovjeka koji se radi vlastitih probitaka i bolesnih ambicija, nije libio ugroziti na desetine tisuća radnika i njihove obitelji, a mediji gotovo da brane toga čovjeka, ili ignoriraju njegovu ulogu u poslovanju koje se zasnivalo na paradigmi - Dobit je vlasnikova, a gubitci su državni odn. općenarodni !

Način na koji se ignorira nestručno, nesavjesno, i štetočinsko poslovanje Todorića, velikim dijelom na granici ili preko granice zakonski dopuštenog poslovanja, čini nužnim razotkrivati mit da su "heroji" hrvatske privatni poslodavci, a radnici i zaposlenici su oni koje poslodavci "hrane" unatoč tome što su lijeni i neskloni poštenom radu. Tipično je da posloidavci, mediji i "elitni" komentatori neprestano ističu da "nam valja više raditi, zasukati rukave,..itd.", ne uočavajući, vjerojatno namjerno, da su pravi heroji Hrvatske oni koji su stvorili Hrvatsku državu, a to su branitaelji, ne političari, te da su heroji Hrvatske uz njih i radnici i zaposlenici, koji unatoč lošim poslodavcima, lopovluku poslodavaca, rasprostanjenoj korupciji i kriminalu, te unatoč nerada organa gonjenja i suda, omogućava da Hrvatska i dalje "još nije propala". A da su lešinari Hrvatske svi, ili,večina onih koji su smislili lopovsku pretvorbu i privatizaciju, koja je činila sve da opustoši Hrvatsku, pokrade Hrvatsku, i izruči je na milost i nemilost stranih gospodara.

Priča o ITAS-u bi se trebala reprizirati svakodnevno, i to u elitnom terminu, da bi narod shvatio da se oni koji ga tobože "vode i brinu o njemu", zapravo vode u propast, a brinu se samo o sebi. Ali da shvate, da se ujedinjeni mogu odupreti tome, ako postupajući kao radnici ITAS-a, budu odlučili da ih više nitko ne koristi samo kao "topovsko meso", i radničko/zaposleničko roblje, koje će im povećavati njihova bogatstva, osiromašenjem države i najvećeg dijela njenih građana ! Ljudi trebaju reći - No passaran - lopovima i njihovim pomagačima u državnim institucijama !

5

Laci

Samo je glupost beskonačna

Bedževi

Interakcija

 
UČINIO -> 757 743 258 3,993
PRIMIO <- 1,006 238 72 2,454

Dostignuća

Vingd 1,250.00
Bodovi 268.3
Prijedlozi 23 6.00
Analize 459 1,216.00
Ankete 330

Ocjene (1)


Respektira (1): Cro-Magnon


Komentari (3)


Treba reći da je HNSova gradonačelnica2001 pokupovala dionice i "počela" se baviti metalnom industrijom.Nije baš sve tako jednostavno,a ovakvi natpisi su štetni jer bez ulaska u meritum samo šire još veću pomutnju,a zapravo ona pogoduje lopovima. RepopeR 0 0 0


Ako je priča o ITAS-u ŠTETNA za "zdravlje javnosti", onda ne nznam što bi trebalo javnosti predočavati ?! Možda hvalospjeve o ostvarenom "hrvatskom snu" Todorića, Tedeschija, Mamića, Kutlea, Škegre, i njihove "bratije ?! Laci 0 0 0


Nadam se da se ne ljutite na malo gramatike i padeza iz juznih i kamenitih krajeva: Kutle se deklinira isto kao i Ante, Mate, Jure, Mile... Dakle, akuzativ je Kutle (malo duze "e" nego u nominativu, ali se isto pise), a ne Kutlea. :) Cro-Magnon 0 0 0

Analiza

Tko su heroji, a tko su lešinari Hrvatske ?

01.05.2017. 20:06, Slobodna tema: Ovo ne smije proći nezapaženo...

Nekom gotovo nevjerojatnom slučajnošću, ili uredničkom nesmotrenošću, dana 1.svibnja 2017. na HRT1 je u 18.10 sati prikazan dokumentarni film - Tvornica je naša!, o naporima zaposlenika ITAS-a iz Ivanca da ne dopuste upropaštavanje tvornice po poznatom hrvatskom privatizacijskom receptu. Priča o tome je toliko poučna u pogledu prikaza tipičnog načina 'lopovske' privatizacije pomoću sprege privatnih interesa, politike i državnih institucija, sve do same Vlade RH, te o istini o tome tko voli Hrvatsku, hrvatsko gospodarstva i pošteni rad da bi se zaradio "kruh svagdanji" za svoju obitelj, i održalo na životu hrvatsko gospodarstvo, na korist hrvatske države, općeg dobra i ... više >

5

Laci

Samo je glupost beskonačna
 • 1
 • 0
 • 0
 • 3

Analiza

Naša i vaša zdrava pamet

30.04.2017. 10:07, Slobodna tema: Ovo ne smije proći nezapaženo...

Ovom analizom nije mi namjera vrijeđati osjećaje i zdravu pamet jedne strane, kao što to čini Oliver Frljić sa svojom predstavom „Naše nasilje i vaše nasilje“, namjera mi je preispitati svačiju zdravu pamet i dirnuti u osjećaje svih onih „ćudorednih i nepogrešivih“ koji uspijevaju ama baš sve shvatiti osobno.

Preispitivanje zdrave pameti možemo započeti performansom potaknutim odigravanjem ovog Frljićevog djela u sklopu Marulićevi dani u Splitu, financirane od ministarstva kulture Vlade HDZ-a, kad su oni koji predstavu nisu htjeli gledati uredno kupili kartu i sjeli u gledalište. Uistinu je teško shvatiti ičiju zdravu pamet, koju vrijeđa nečije misli, govor, djela, životni i svjetovni nazor ili način života, da se takvim mislima, govoru, djelima i svjetonazoru izlažu. Ako Frljićevo djelo vrijeđa nečije vjerske ili bilo koje druge osjećaje, kakva je to zdrava pamet koja nalaže da se takvo djelo ide gledati. Kakva je to zdrava pamet koja tjera da se svoje nezadovoljstvo iskazuje tako što se ometa one koje Frljićeva predstava ne vrijeđa, već im politički svjetonazor jednog od dva hrvatska zla, dozvoljava, pa čak i nalaže, da predstavu dožive kao umjetničko djelo? Kad smo zaboravili da društvo čine „sto ljudi sto čudi“? kad smo smetnuli s uma da je nečije smeće tuđe blago i obrnuto?

O samoj Frljićevoj predstavi ne treba trošiti riječi jer je postavljena ofrlje i s jednostavnom namjerom da vrijeđa labavu ciljanu skupinu koja sebe smatra centrom svijeta, pa je normalno da sve što se u tom svijetu događa a nije im od volje, njih vrijeđa. Predstava nosi titulu „umjetničkog djela“ kao teško breme i tek po nekoj logici klasifikacije ovog i onog, pa se njeno izvođenje i dopušteno vrijeđanje, na jedvite jade može obraniti s pojmom „umjetničkih sloboda“, koja se nalazi tako blizu granice govora mržnje.

Ali što je s Frljićevom zdravom pameti? Ako Frljiću, kao redatelju, sama predstava i ono što se na daskama događa nije od prevelike važnosti, već ono što se događa oko predstave, oko kazališta, na cesti i u medijima, onda je Frljićeva zdrava pamet sasvim ok. Dapače, pameti koja uspijeva natjerati ciljanu skupinu, kojoj je Frljićevo vrijeđanje namijenjeno, da i sama sudjeluje u predstavi i da pleše kako Frljić svira, treba se pokloniti.

Treba se također pokloniti pameti koja svoje ideološke poklonike uspijeva uvjeriti da je  Frljić umjetnik, i to ne bilo kakav, već veliki umjetnik čija su djela cijenjena u svijetu, iako je to, po stručnim kritikama, daleko od istine, dok gledatelje, baš kao i u Hrvatskoj, privlači tek sablazan koja ga reklamira. Upravo je čudno da Frljićevi obožavatelji, koji sebe doživljavaju kao kulturna krema nacije, koja je u splitskom kazalištu tako lijepo zapjevala Kad bi svi ljudi na svijetu… očekujući da Isus siđe s križa kako bi silovao muslimanku, brkaju svoju kulturnu osobnost s ideološkim uvjerenjem. Zar kultura nije nešto više od pukog glumatanja na nekoj predstavi, više od pukog šaranja na platnu i papiru, više od rezbarenja neke klade i oblikovanja nekog kamena? Zar to nije doživljaj umjetnika kojeg pokušava prenijeti publici, a koja nije tek puko vrijeđanje i gađenje?

Zašto onda od takve, politički korektne publike, očekivati nešto više nego da na kraju predstave kažu, predstava je bila odlična kritika suvremenog društva? Zar kritiku suvremenog društva ne uspijevaju vidjeti u svim hrvatskim televizijskim dnevnicima i  vijestima? Zar u tim vijestima njihova omiljena Europa i voljeni SAD-e svakodnevno bombama ne siluju muslimanke diljem Bliskog i Dalekog istoka? I kako su kulturu, koju smo oduvijek percipirali kao nešto lijepo, i kojom smo definirali jedno od najviših ljudskih dosega, „kulturno ponašanje“, uspjeli, zbog ideoloških pobuda i mržnje prema  drugačijem mišljenju, pretvoriti u  nešto ljigavo, nešto frljićevsko?

Frljićevoj zdravoj pameti treba skinuti kapu kao i svakoj drugoj koja postigne ono što želi, ali i zadržati tu kapu čvrsto na  glavi kad su njegovi umjetnički dosezi i kulturno ponašanje u pitanju, jer Frljić je samo zločest čovjek željan konfrontacije i svađe, i ništa više. Oni čijoj se zdravoj pameti treba rugati su svi ljevičari koji mu drže lojtre, i desničari koji plešu kako Frljić svira.

6

5none5

Bedževi

Interakcija

 
UČINIO -> 555 61 37 1,278
PRIMIO <- 920 164 56 1,791

Dostignuća

Vingd 1,021.00
Bodovi 293.4
Prijedlozi 6 37.00
Analize 176 983.00

Od istog autora

Ocjene (5)


Respektira (4): IDujas, Grugru, Spektator, Cro-Magnon


Slaže se (1): Laci


Komentari (10)


Kakva je razlika u mentalnom, moralnom i estetski nivou opusa gradjanina O.F. i gradjanina I.I. ("allegedly")? Kakav se licemjer treba biti za braniti O.F., a s gadjenjem osudjivati I.I.? Hvala. Cro-Magnon 0 0 0


Cro Magnon, komentari su ti pogodak u sridu ! ovi u ministarstvu kulture i HAVC-u nisu zasluđili kruh koji jedu ! Imaš pravo , O.F. se ni u čemu ne razlikuje od I.I., , njegova je "umjetnost" je bolesno iživljavnje, koje se plaća iz proračuna. Laci 0 0 0


Iskreno, ja sam osobno uvrijedjen i zgadjen, i to kao homo sapiens. Nema veze s vjerom ili ideologijom - jednako bih reagirao i da se O.F. usudi vrijedjati svetinje svojih mentora (Tito, homoseksulaci, itd.). To je jednostavno ispod civilizacije, Cro-Magnon 0 0 0


ispod morala, ispod i ispod najsirovijih nagona. Usput, nema apsolutno nikakve veze s kulturom ili umjetnoscu. Cro-Magnon 0 0 0


Točno Cro Magnon ! Tim više je zapanjujuće i zastrašujuće da ima onih koji brane O.F.-a ! Pogotovu je to streašno ako ga se brani iz Ministartsva kulture, što se graniči sa protuustavnim djelovanjem. Laci 0 0 0

Analiza

Naša i vaša zdrava pamet

30.04.2017. 10:07, Slobodna tema: Ovo ne smije proći nezapaženo...

Ovom analizom nije mi namjera vrijeđati osjećaje i zdravu pamet jedne strane, kao što to čini Oliver Frljić sa svojom predstavom „Naše nasilje i vaše nasilje“, namjera mi je preispitati svačiju zdravu pamet i dirnuti u osjećaje svih onih „ćudorednih i nepogrešivih“ koji uspijevaju ama baš sve shvatiti osobno. Preispitivanje zdrave pameti možemo započeti performansom potaknutim odigravanjem ovog Frljićevog djela u sklopu Marulićevi dani u Splitu, financirane od ministarstva kulture Vlade HDZ-a, kad su oni koji predstavu nisu htjeli gledati uredno kupili kartu i sjeli u gledalište. Uistinu je teško shvatiti ičiju zdravu pamet, koju vrijeđa nečije misli, govor, djela, ... više >

6

5none5

 • 4
 • 1
 • 0
 • 10